Vijesti

PROTEST ISPRED SANU-a U BEOGRADU, TRAŽE SMJENU AKADEMIKA: A Vojislav Kostić samo je rekao istinu – Kosovo nije dio Srbije

Kostiću je zamjereno što je nedavno, gostujući u televizijskoj emisiji “Newsmax Adrije”, u kojoj ga je voditeljica podsjetila na njegovu izjavu iz 2015. – da Kosovo nije ni de facto ni de jure u sastavu Srbije i da bi to neko trebalo da saopći narodu – kazao da “niko u ovom narodu, pa čak ni crkva, nema tapiju nad istinom kada su Kosovo i Metohija u pitanju”, te da “status quo (za KiM) ne postoji”.

Ispred Srpske akademije nauka i umjetnosti – SANU u Beogradu danas je održan protest protiv, kako je navedeno u pozivu za njegovo održavanje, “antiustavnih istupanja” predsjednika SANU-a Vladimira Kostića o Kosovu, a zatraženo je da se pokrene inicijativa za njegovu smjenu.

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a obratili su se nezavisni narodni poslanik i bivši član SPAS-a Vladan Glišić, direktor Instituta za evropske studije Miša Ðurković i student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković, inače i organizatori protesta.

Kostiću je zamjereno što je nedavno, gostujući u televizijskoj emisiji “Newsmax Adrije”, u kojoj ga je voditeljica podsjetila na njegovu izjavu iz 2015 – da Kosovo nije ni de facto ni de jure u sastavu Srbije i da bi to neko trebalo da saopći narodu – kazao da “niko u ovom narodu, pa čak ni crkva, nema tapiju nad istinom kada su Kosovo i Metohija u pitanju”, te da “status quo (za KiM) ne postoji”.

Glišić je kazao da Kostić po vokaciji ne može da ne zna šta je “de facto” i “de jure” te upitao po kom poretku Kosovo de jure nije dio Srbije.

“Izjave Kostića su intelektualno nepristojne i neodgovorne”, rekao je on, uz konstataciju da bi ostali akademici trebalo da se “probude” i da se “sjete” da im jedan čovjek urušava autoritet i ugled.

Da je izjava Kostića “opasna” i “štetna”, smatra i student Nemanja Vučković, koji je upitao predsjednika SANU-a zašto svoj stav nije formulisao u saglasju sa crkvenim velikodostojnicima, prenio je Tanjug.

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock