KAŠALJ NESTAJE KAO RUKOM ODNESEN: PRIRODAN SIRUP OD DVA SASTOJKA, PRODISAĆETE I IZBACITI SVE VIRUSE IZ ORGANIZMA - BH-Magazin
Zdravlje

KAŠALJ NESTAJE KAO RUKOM ODNESEN: PRIRODAN SIRUP OD DVA SASTOJKA, PRODISAĆETE I IZBACITI SVE VIRUSE IZ ORGANIZMA

Luk je veoma hranjiva i zdrava namirnica. U sebi sadrži sumporna jedinjenja, pektin i glukokinine sa antibakterijskim dejstvom.

Takođe bogat je izvor folne kiseline, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, hroma, željeza, dijetalnih vlakana i joda koji imaju antiinflamatora i antivirusna svojstva.

Međutim, sastav luka, koji ga čini toliko ljekovitim je sadržaj vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida, koji čine moćnu kombinaciju kada je odbrana vašeg organizma u pitanju.

Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja imunog sistema i zajedno sa vitaminom B2 osigurava pravilno funkcionisanje sluznice i disajnih puteva.

Vitamin C pojačava imunološki odgovor organizma, skraćuje trajanje prehlade i podstiče rast i efikasnost imunoloških ćelija, a podstiče i povećanje količine interferona, koji ima antivirusno dejstvo.

Fitocide karakterišu snažna antibakterijska svojstva, oni onemogućavaju razvoj i širenje virusa u organizmu i uspješno se bore čak i sa tuberkulozom.

Sirup od luka je vrlo jednostavan za pripremu, jeftin je, zdrav i može se davati i odraslima i djeci. Preporučuje se kod kašlja, smanjenja mukusa (količine sluzi akumulirane u disajnim organima), smanjenja tjelesne temperature i drugih upalnih procesa, posebno gornjih i donjih respiratornih puteva.

Luk ubrzava i cirkulaciju, čime pospješuje znojenje i izbacivanje toksina i virusa iz organizma.

Recept za sirup od luka:

1 glavica velikog crnog luka

2-3 kašike šećera ili meda

Isjecite luk na manje kockice i dodajte šećer ili med. Ostavite da stoji poklopljeno nekoliko sati, piše Stil.kurir.rs. Nakon 3-4 sata procijedite 4-5 ml sirupa.

Najbolje je svaki dan praviti novi sirup, jer od stajanja nestaju nutritivne vrijednosti.

Sirupu od crnog luka možete dodati i čen izgnječenog bijelog luka, koji će pružiti dodatnu pomoć u borbi protiv virusa i bakterija. Sirup konzumirajte tri puta dnevno po kašiku (5 ml).

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock