Vijesti

DODIK OPTUŽIO UKRAJINSKOG MINISTRA DA LAŽE: DOSTAVITE DOKAZE DA JE IKONA VAŠA I KAKO JE UKRADENA

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika oglasili su se povodom aktuelnih dešavanja u vezi afere “Ikona” te posljednjih poruka iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Dodik je pozvao ukrajinskog ministra da “prestane da se igra države i Twitter diplomatije”.

Dodik poziva ministra Dmitra Kulebu da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

Kao doktoru pravnih nauka i ministru vanjskih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, historijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine”, ističe se u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Također, Kuleba je optužen za laži, a ukrajinskoj strani je upućen poziv da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopštenju se navodi da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila “stavljena tačka” na ovaj “isfabrikovani problem”, Dodikov kabinet još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku”, navodi se u saopštenju.
Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene infomracije.

Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije”, konstatuje se u saopštenju.

U saopštenju stoji i da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio ‘nestale’ historijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina”, naglašava se u saopštenju.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu “da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

Podsjećamo, iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su da Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine i da je pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu”, kazao je glasnogovornik ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Izvor: Hayat.ba

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock