"JA SAM PRVI KOJI ĆE TO REĆI SA SAMOPOUZDANJEM": Profesor Univerziteta Oxford DIGAO EUFORIJU; Saopštio je sjajne vijesti o kraju pandemije - BH-Magazin
Vijesti

“JA SAM PRVI KOJI ĆE TO REĆI SA SAMOPOUZDANJEM”: Profesor Univerziteta Oxford DIGAO EUFORIJU; Saopštio je sjajne vijesti o kraju pandemije

Širom svijeta zavladalo je oduševljenje nakon što je “Pfizer” jučer objavio da je njihova vakcina protiv korone 90 posto učinkovita.

Učinkovitost vakcine je mnogo veća nego što su se naučnici nadali u ovom trenutku i mogla bi značiti prekretnicu u epidemiji koronavirusa.

John Bell, profesor medicine na Univerzitetu Oxford, koji radi na razvoju vakcine AstraZenece, rekao je da je Pfizerov tim pokazao čudesan nivo učinkovitosti te da to znači da bi se svijet mogao vratiti u normalu na proljeće.

“Ja sam prvi koji će to reći sa samopouzdanjem. Život će se vratiti u normalu do proljeća, da, da, da”, rekao je Bell za BBC.

I profesor Peter Horby sa Univerziteta Oxford rekao je da ovaj trenutak djeluje važno i potiče optimizam.

“Osjetio sam olakšanje kada sam vidio rezultate. Ovo je dobar znak i čini mi se kao prekretnica”, kazao je Horby.

BNT162b2
Vakcina radnog naziva BNT162b2 prva je razvila tvrtka BioNTech sa sjedištem u Mainzu, još sredinom januara u sklopu svog projekta “Brzina svjetlosti”.

Ključna, treća faza ispitivanja počela je u julu u raznim zemljama.

Potencijalna vakcina dosad je ispitana na više od 43.000 učesnika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra. Vakcina postaje učinkovita sedam dana nakon druge doze.

Kompanije nisu objavile precizne podatke o tome koliko je tačno učesnika oboljelo nakon što je primilo vakcinu, ali učinkovitost od 90 posto daleko nadmašuje 50-postotnu učinkovitost koju traži FDA za vakcinu protiv koronavirusa.

“Velik dan za čovječanstvo”
“Više od osam mjeseci od početka pandemije, najgore u više od jednog stoljeća, vjerujemo da završna etapa predstavlja značajan korak naprijed za svijet u borbi protiv covida-19”, kazao je glavni direktor Pfizera Albert Bourla.

Na temelju predviđanja dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza vakcine u svijetu te do 1.3 milijarde doza u 2021.

Studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine pokazala je da su sve grupe dobro podnosile BNT162b2, s pojavom umjerene temperature kod manje od 20 posto ispitanih, što se drži očekivanim.

Vakcina se bazira na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se tijelo potiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se potom organizam potiče na razvoj imunološkog odgovora na novi koronavirus.

Učesnici u ispitivanju vakcine će se nastaviti pratiti još dvije godine nakon primanja druge doze. Tokom tog vremena naučnici se nadaju da će utvrditi koliko je vakcina učinkovita ne samo u sprečavanju razvoja covida-19 već i koliko će vakcina biti učinkovita u sprečavanju komplikacija kod pacijenata koji su se već zarazili.

“Ovo je veliki dan za nauku i čovječanstvo”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u zajedničkom saopćenju dvije kompanije.

Prikupljanje podataka o sigurnosti vakcine potrajat će do treće sedmice novembra, najavili su iz Pfizera. Ti podaci će potom biti poslani regulatoru koji bi trebao odobriti upotrebu vakcine. Brzo dobivanje odobrenja za puštanje vakcine u promet moglo bi značiti da će zdravstveni radnici dobiti prve doze vakcine do kraja ove godine, navodi Guardian.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock