ZanimljivostiZdravlje

Proizvođaču pelina iz BiH, “lijeka” za covid, telefon ne prestaje zvoniti

Otkako su mediji u BiH prenijeli navode njemačkog instituta Max Planck da se slatki pelin pokazao moćnim oružjem u borbi protiv koronavirusa, ne prestaje zvoniti telefon Petra Mihića iz Ljubinja u istočnoj Hercegovini koji godinama uzgaja tu ljekovitu biljku.

“Nakon objave obećavajućih vijesti iz Njemačke o istraživanju djelovanja slatkog pelina, kontaktirali su me profesori iz Zagreba i Beograda i tražili da im pošaljem uzorke kako bi se i oni uključili u istraživanja”, rekao je Mihić Petar lokalnim medijima.

Istraživanje o djelotvornosti slatkog pelina (Artemisia annua) nemalo je iznenadilo naučnike s instituta u Potsdamu i njihovi rezultati u liječenju oboljelih od covida-19 za bude nadu u skori početak kliničkih ispitivanja.

Slatki pelin ima antivirusno djelovanje

Ekstrakti slatkog pelina imaju antivirusno djelovanje, njima se liječe paraziti, uzročnici malarije, a učinkovit je i protiv gljivica i bakterija.

Mihićeva porodica uzgaja pelin na površini od 8.000 m2 i od te biljke spravlja čajeve, tinkture, eterično ulje, cvjetni prah, a uskoro počinje i s proizvodnjom kapsula.

“Uglavnom sada zovu starije osobe, a razlozi su različiti. Od liječenja i ublažavanja tegoba zbog zaraze koronavirusom do jačanja imuniteta. Svi su zadovoljni, a reakcije su pozitivne. Kad jednom naruče proizvod, ponovo ga traže”, kaže Mihić.

(Hina)

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock