NEVEROVATNO OTKRIĆE O IMUNITETU NA KORONU: Ovo saznanje će promjeniti sve! - BH-Magazin
Vijesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE O IMUNITETU NA KORONU: Ovo saznanje će promjeniti sve!

Naučnici došli do novih otkrića o imunitetu na korona virus!

Sve jasniji uvid u činjenicu da nivo antitjela može brzo da nestane kod ljudi koji su preležali korona virus ne mora da bude nužno loša vijest za imunitet, rekli su danas britanski eksperti, dodajući da “to ne znači automatski da će zaštita vakcinom biti slaba ili kratkotrajna”.

Stručnjaci za imunologiju i viruse su upozorili da ne treba puno čitati o nivou antitjela u krvi pacijenata koji su preležali virus, jer antitjela nisu jedini sistem imunološke odbrane, preneo je Rojters.

“Koncentracija antitjela u krvi ne znači koliko je jak vaš imunitet”, rekla je Elenor Rajli, profesor za imunologiju i infektivne bolesti na Univerzitetu Edinburg.

Ona i njene kolege kažu da nestanak antitjela u krvi ne objašnjava na koji način organizam gradi imunitet za infekcije.

“Imunitet nije nešto što možemo da izjednačimo sa nivoom antitjela ili odgovorom T-ćelija. Imunitet je sistem koji radi na drugi način i sledeći put kada se sretnete sa infekcijom, ne mora da znači da ćete je zakačiti, a ako je zakačite, ne mora da znači da ćete se ozbiljnije razboljeti. To se zove zaštitni imunitet”, rekla je Rajli.

Zato, mnoge potencijalne vakcine protiv Kovid-19 su napravljene da naprave jači imunitet, tako što će “prizvati” jaču takozvanu “imunološku memoriju”.

“Antitjela su uglavnom kratkog vijeka jer jednom kad odrade posao, vašem tjelu više nisu neophodni”, rekao je Džonatan Stoje, glavni virolog na britanskom Institutu “Fransis Krik”.

Stoje dodaje da ne znači da je i imunitet kratkog veka.

“Takozvane memorijske ćelije mogu da odgovore sasvim dobro u borbi protiv nove infekcije”, rekao je on.

Poslije Kovid 19, naučnici još ne znaju koja količina imunološkog sistema će se ispostaviti dovoljnom.

Međutim, mnogi proizvođači vakcina naznačavaju odgovore antitjela i T-ćelija, koji su viđeni kao bitni za dugotrajan imunitet, dodaje Rojters.

“Imunološki sistem je veoma komplikovan. Znamo da su antitjela takođe važna, ali nije sve do antitela. Važna stvar su imunološke memorijske ćelije”, rekao je Lorens Jang, profesor molekularne onkologije na britanskom Varvik Univerzitetu.

Izvor: Mondo.rs

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock