KORONA APSURDI: Bosanci mogu ući u SAD bez testa ali ne mogu u EU - BH-Magazin
Zanimljivosti

KORONA APSURDI: Bosanci mogu ući u SAD bez testa ali ne mogu u EU

Grđani BiH mogu ući i SAD bez testa i desetodnevnog karantina, ako putuju s nekog aerodroma izvan EU, na primjer Istanbula ili Ciriha

Do sada su građani BiH bez problema putovali u SAD preko Istanbula a od danas će moći i preka Ciriha.. Naime, na švajcarskoj crnoj listi zemalja od sada će biti samo one države koje imaju više zaraženih korona virusom od njih. To znači da Bosna i Hercegovine više nije na ovoj listi i da se BiH može ući u Švajcarsku bez testa i odlaska u izolaciju.

Trenutno ova država ima 763 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika, a bez obavezne izolacije od sutra mogu ući svi koji dolaze iz zemalja u kojima je broj zaraženih viši za maksimalno 60 zaraženih na 100.000 stanovnika u odnosu na Švajcarsku.

S obzirom na to da je 763 zaraženih na 100.000 stanovnika zaista visok broj, na crnoj listi su samo četiri države – Belgija, Češka, Andora i Armenija, piše “Blick”.

Broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova je 481 što je značajno manji broj od maksimalnog dozvoljenog za beskarantinski ulazak u Švajcarsku.

Svojevrstan je apsurd da građani BiH ne mogu ući i Češku koja ima višestruko više zaražanih od BiH, a da pti tome grašani Češke mogu vez testa i karantina ući u BiH.

(slobodna-bosna.ba)

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock