Dok nam poručuju da je zdravstvo pred kolapsom, u skladištima propadaju milioni maraka - BH-Magazin
Vijesti

Dok nam poručuju da je zdravstvo pred kolapsom, u skladištima propadaju milioni maraka

Ni danas ti respiratori nisu registrovani kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ni danas ti respiratori nisu instalirani i pušteni u upotrebu. Zbog veoma ograničenih opcija koje nude, kao i velikog broja već postojećih respiratora u upotrebi, isti su od strane medicinskog osoblja klasifikovani kao nepotrebni, napisao je prof. dr. Badnjević

U vremenu dok je BiH u najvećoj epidemiološkoj krizi zbog pandemije korona virusa i dok nas nadležni svakodnevno „bombardiraju“ obavještenjima da je zdravstveni sistem pred kolapsom, milioni maraka potrošeni na medicinsku opremu za sada su „bačeni niz vodu“.

Već smo se navikli na činjenicu da 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona maraka novcem građana iz FBiH već šesti mjesec nisu stavljeni u upotrebu, a nabavljeni su za liječenje najteže oboljih od Covid 19. Slična situacija je i u entitetu Republika Srpska.

I tamošnje vlasti su početkom pandemije požurile da potroše novac i da se iz te kupovine „ogriju oni što su bliže vatri“, pa tako i u RS-u 50 nabavljenih respiratora čeka da ih neko uzme.

Na to je podsjetio i prof. dr Almir Badnjević, direktor verifikacionog laboratorija „Verlab“ koji između ostalog vrši verifikaciju medicinskih uređaja u našoj zemlji. Ovaj svjetski priznati stručnjak iz oblasti biomedicinskog inženjeringa često na svojoj zvaničnoj Facebook stranici ukazuje na goruće probleme u oblasti zdravstva u vremenu pandemije, odnosno iz dijela koji je usko vezan za njegovo zvanje.

Tako je prof. dr. Badnjević večeras ukazao na činjenicu da 50 respiratora u RS plaćenih sedam miliona KM stoje u skladištima. Njegov status s FB prenosimo u cjelosti.

“Prije par mjeseci budžetskim novcem kupljeno je 50 respiratora po enormnim cijenama, te je ukupno potrošeno za nabavku gotovo 7 miliona KM. Danas ti isti respiratori stoje upakovani u skladištima zdravstvenih ustanova manjeg BiH entiteta. Ni danas ti respiratori nisu registrovani kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ni danas ti respiratori nisu instalirani i pušteni u upotrebu. Zbog veoma ograničenih opcija koje nude, kao i velikog broja već postojećih respiratora u upotrebi, isti su od strane medicinskog osoblja klasifikovani kao nepotrebni. Ono što je činjenica jeste da u podrumima i skladištima širom BiH propadaju milioni”, napisao je prof. dr. Badnjević, uz napomenu da na fotografiji koju je priložio uz status na FB nisu respiratori o kojima je riječ u njegovom komentaru.

Premda vlasti, a i čelnici zdravstvenih ustanova svakodnevno poručuju građanima da je stanje u zdravstvu kritično, zaboravljaju koliko su i sami tome doprinijeli svojim učešćem u nabavkama koje su se ispostavile sumnjivim i nepotrebnim i od koje su koristi imali samo oni koji su te nabavke ugovarali i provodili. Građani od kojih većina izmiruje sve svoje obaveze prema državi i u ovoj teškoj situaciji, ne mogu i nisu odgovorni za ono što su radili pojedinci bez ikakvog nadzora i kontrole. A, po svemu sudeći i bez ikakve sankcije.

Izvor: Fokus.ba

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock