UZBUNA ZBOG DJEVOJKE; Došla u Njemačku i zarazila čak 76 osoba: „Izašla je iz karantina, obilazila restorane, barove…“

0
5

Niko na svijetu ne treba očekivati da će vakcina protiv koronavirusa, kada bude otkrivena, imati 100-postotan efekt u liječenju korone.

Poznato je da vakcina protiv gripe ima efekt od 60 posto, odnosno da je 60-postotna sigurnost da osoba vakcinisana protiv gripe neće dobiti gripu, dok ipak postoji 40-postotna mogućnost za zarazu, piše Slobodna Dalmacija.

– Mi očekujemo da će cjepivo protiv koronavirusa imati efekt od 80 posto i ako će ono biti u tom postotku efektivno, onda ćemo morati cijepiti 60 posto svjetske (europske) populacije kako bismo suzbili pandemiju koronavirusa. Ako cjepivo protiv koronavirusa bude imalo efekt od 60 posto, kao i ono od gripe, tada ćemo morati cijepiti 80 posto svjetske populacije kako bismo suzbili pandemiju. A to bi tada moglo izazvati probleme, jer se više od 20 posto svjetske populacije, prema sadašnjim izračunima, ne želi cijepiti protiv koronavirusa – kazao je prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski specijalist infektologije i interne medicine, koji dugo godina živi u Berlinu i radi u tamošnjoj prestižnoj bolnici “Charite”.

– Iako je tvrtka “AstraZeneca”, koja u suradnji s Oxford Universityjem radi na pronalaženju cjepiva protiv Covida-19 imala određenih problema tijekom testiranja, jer se kod jednog pacijenta koji je bio podvrgnut testiranju, pojavila upala leđne moždine, i dalje sam poprilično siguran da ćemo cjepivo protiv Covida dobiti do kraja ove godine, najkasnije početkom sljedeće. Kako je utvrđeno, zdravstveni problemi kod tog pacijenta nisu nastupili od cjepiva koje se testira i treća klinička faza je nastavljena.

I u Njemačkoj jako dobro napreduje rad na otkrivanju vakcine.

– Njemačke farmaceutske kompanije koje rade na otkrivanju cjepiva protiv koronavirusa, provodile su treću fazu kliničkih istraživanja u Brazilu, a sada su to počeli i u Europi – kaže dr. Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.

Njemačku posljednjih dana potresa skandal u vezi sa jednom 26-godišnjom ženskom osobom, koja je u Njemačku došla iz SAD-a i koja je do sada koronavirusom zarazila najmanje 76 osoba.

– Ona je u Njemačku došla već s nekim simptomima koji bi mogli ukazivati na koronavirus. Testirana je odmah nakon dolaska na tlo Njemačke i poslana je u karantenu, gdje je morala čekati nalaz. Međutim, ona nije otišla u karantenu, već je otputovala u grad Garmish-Partenkirchen. Tamo je u dva dana koronavirusom inficirala, što se za sada zna, najmanje 76 ljudi. Imala je puno kontakata, obilazila je restorane, barove. I sada se zbog toga u Garmishu testiraju stotine ljudi i mislim da će brojka zaraženih i dalje rasti. Ona je odvedena u izolaciju i protiv nje će biti pokrenut sudski postupak. Kazna će biti novčana, mislim oko dvije tisuće eura – govori dr. Trampuž.

U Njemačkoj ima dosta novih žarišta, ali ih Nijemci brzo otkrivaju i eliminiraju.

– Nadam se da neće biti drugog vala, ali vidim da u državama u kojima u prvom valu i nije bilo puno slučajeva, sada brojke rastu. Kao, naprimjer, u Sloveniji ili Češkoj, gdje se stanovništvo očigledno opustilo – govori dr. Trampuž.