STEVANDIĆ SE NAŠAO U NEOBRANOM GROŽĐU: „Nisam ja birao Cikotića, ne možemo mi drugima birati, u mnogim glavama u Sarajevu rat još nije gotov…“

0
5

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske (US), rekao je da će ova stranka jedina na izborima imati rast od sto posto te da očekuju najmanje 90 odbornika širom RS-a.

Govoreći o odnosima u Sarajevu, Stevandić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže u intervju za “Nezavisne” da u mnogim glavama u Sarajevu rat još nije završen.

Na pitanje slaže li se da je SNSD, zajedno sa partnerima, u vlast u BiH ušao brzopleto, Stevandić kaže:

– Nismo ušli brzopleto. Ušli smo da pokušamo da kontrolišemo institucije koje su lošom politikom SDS-a i PDP-a pretvorene u bošnjačke filijale. Ne možemo za noć da promijenimo ono što se za četiri godine etabliralo. Nismo mi stvorili Osmicu (Osman Mehmedagić, direktor OSA-e) i njegov partijski rad. Problem je bio koncept u Sarajevu, a jedini mogući je deset poslanika u Predstavničkom domu BiH, četiri u Domu naroda i član Predsjedništva uz skupštinsku većinu u RS-u. Da li sam zadovoljan našom borbom u Sarajevu? Nisam. Tamo je betonirana svaka institucija da je Republika Srpska zadnja rupa na svirali.

U mnogim glavama u Sarajevu rat nije završen i tamo vladaju stereotipi o Srbima kao ružnim, zlim i genocidnim, agresorima i to se ne mijenja. U Sarajevu nema smjene generacija, možda da bude smjena ratnih kadrova, odu jedni, dođu drugi. Je li Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, smjena generacija?

Na pitanje zašto su, onda, izabrali Cikotića, Stevandić odgovara:

– Nisam glasao za Cikotića, ali ne možemo mi drugima birati.

Izvor: slobodna-bosna.ba