ŠTA KAŽU NAUČNICI: Utiče li Ibuprofen negativno na oboljele od korone?

0
4

Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s nikakvim štetnim učincima kod ljudi pozitivnih na Covid-19, tvrde danski naučnici.

Početkom pandemije izražena je zabrinutost da bi ibuprofen protiv bolova mogao pogoršati Covid-19. No onda su istraživači pretresli bolničke kartone 9.326 Danaca s Covidom-19, od kojih je njih 248 uzimalo NSAID lijekove; nisu pronađene nikakve razlike u težini simptoma.

Dakle, korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima kod pozitivno testiranih na Covid-19. To su rezultati studije Antona Pottegårda sa Univerziteta Južne Danske i kolega iz Univerzitetske bolnice Aarhus te Danske agencije za lijekove, objavljene 8. septembra u PLOS Medicine.

Tokom ranih faza pandemije strahovalo se da upotreba lijeka protiv bolova, ibuprofena, može pogoršati stanje oboljelih od Covida-19. Kako je upotreba ibuprofena i drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova široko rasprostranjena, trebalo je provjeriti o čemu je riječ.

U novom istraživanju istraživači su prikupili podatke o svim Dancima koji su između 27. februara i 29. aprila bili pozitivni na virus SARS-CoV-2. Pročešljani su podaci o upotrebi NSAID-a, smrtnosti, hospitalizaciji, upotrebi mehaničke ventilacije i akutnim bubrežnim nadomjesnim terapijama. U tom razdoblju 248 pacijenata koristilo je NSAID lijekove, prenosi tportal.

Istraživači nisu otkrili povezanost bilo kojeg ishoda i upotrebe NSAID-a. Umrlo je 6,3 posto pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su koristili lijekove protiv bolova, njih 24,5 posto bilo je hospitalizirano, a 4,9 posto primljeno je na odjeljenja intenzivne njege. Ti su postoci vrlo slični onima koji su zabilježeni među pacijentima bez terapije NSAID lijekovima: 6,1, 21,2 i 4,7 posto.

– S obzirom na dostupne dokaze, nema razloga za povlačenje dobro naznačene upotrebe NSAID-a tokom pandemije SARS-CoV-2. Međutim, uvijek treba uzeti u obzir dobro utvrđene štetne učinke NSAID-a, posebno njihove bubrežne, gastrointestinalne i kardiovaskularne učinke, a NSAID lijekove svi pacijenti trebaju koristiti u najmanjoj mogućoj dozi u najkraćem mogućem trajanju, kažu autori.

Izvor: slobodna-bosna.ba