Uskoro stiže novi Google Maps: Pogledajte koje novosti donosi - BH-Magazin
TehnologijaZanimljivosti

Uskoro stiže novi Google Maps: Pogledajte koje novosti donosi

Sveobuhvatnija, življa mapa terena koja je upotrebljivija za opšte primjene i više u skladu s klasičnim geografskim mapama

Google je na svom blogu objavio vijest o velikim ažuriranjima koja stižu na Google Maps.

Tokom posljednjih nekoliko godina, Google je kontinuirano unaprjeđivao ovaj popularni servis i ubacivao veliki broj korisnih informacija. Uz to, dodane su i razne mogućnosti s naglaskom na praktičnu primjenu, kao što su informacije o saobraćaju, javnom prijevozu, zanimljivim sadržajima koje je moguće pronaći u okolini i slično.

Novo ažuriranje bit će usmjereno na same mape. Google je upotrijebio algoritam mapiranja boja kako bi ispravno obojio karte koje predstavljaju različite terene i geografske karakteristike, piše GSM Arena.

Rezultat je “sveobuhvatnija, življa mapa terena koja je upotrebljivija za opšte primjene i više u skladu s klasičnim geografskim mapama”.

Google Maps će s novim ažuriranjem više ličiti na geografske mape, s više reprezentiranih detalja kao što su plaže, pustinje, zelene površine te s izraženijim plavetnilom okeana, rijeka i jezera. Uz to sve, bolje će biti prikazane i nadmorske visine. Iz Googlea tvrde da će svi moći vrlo jasno uočiti poboljšanje mape, bez obzira je li njihov fokus na gustu mapu naseljenog velegrada ili na slabo naseljena ruralna područja. Ovo je zapravo posebno zanimljivo jer su stanovnicima takvih područja bitne drugačije informacije na mapi.

Google će u sljedećih nekoliko sedmica početi s uvođenjem novih mapa, a kao i uvijek kad su ovakvi servisi u pitanju, to će ići postepeno.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock