Vijesti

Ruska vakcina protiv korone testirana na samo 76 ljudi

Vakcina ne sadrži dijelove koronavirusa, dok dvostepena aplikacija dozvoljava čovjeku da razvije dugoročni imunitet, kažu iz ruskog ministarstva zdravstva.

Rusija je jučer zvanično odobrila prvu vakcinu protiv koronavirusa. Prije nekoliko dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Rusiju da se pridržava utvrđenih smjernica za proizvodnju sigurnih i efikasnih vakcina.

Ustaljene prakse

– Postoje ustaljene prakse i postoje smjernice. Svaka vakcina, ili lijek, u tu svrhu bi, naravno, trebala proći kroz sva različita ispitivanja i testove prije nego što dobije dozvolu za uvođenje u upotrebu – rekao je portparol WHO Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier).

Naučnici sa Zapada ranije su iznijeli zabrinutost zbog brzine razvoja ruskih vakcina, sugerirajući da bi istraživači mogli preskočiti neke važne korake pod pritiskom vlasti da što prije isporuče vakcinu. Ipak, iz ruskog ministarstva zdravstva kazali su da se njihova vakcina sastoji od dva dijela i djeluje na osnovu adenovirusa čovjeka.

– Vakcina je prošla sva neophodna testiranja i pokazala se kao sigurna i efektivna, i to na nekoliko životinjskih vrsta. Nakon toga vakcina je testirana na dvije grupe dobrovoljaca od po 38 osoba. Bitno je naglasiti da vakcina ne sadrži dijelove koronavirusa, dok dvostepena aplikacija dozvoljava čovjeku da razvije dugoročni imunitet. Iskustvo iz prethodne upotrebe dvoetapnih vakcina pokazala su da stečeni imunitet traje i do dvije godine – pojasnili su iz ministarstva zdravstva Rusije.

Politički spin

Dodali su da je Rusija spremna na saradnju s ostalim državama u svijetu po pitanju kreiranja i upotrebe vakcine.

S druge strane, jedan od najpoznatijih hrvatskih naučnika, prof. dr. Ivan Đikić kaže da mu ruska objava kako su napravili vakcinu za koronu zvuči kao politički spin predsjednika Vladimira Putina, koji je vijest i objavio.

Đikić objašnjava da je to plod ruske želje da budu prvi koji će pronaći vakcinu i da je takvo nešto potpuno nepotrebno jer je potencijalno opasno.

Srbija među prvima dobiva vakcinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da se nada da će Srbija prije kraja godine imati vakcinu protiv koronavirusa, navodeći da su u toku razgovori s „jednom zemljom“ koja već daje vakcinu ljudima.

On nije želio odgovoriti na pitanje s kojom zemljom će Srbija potpisati protokol o nabavci vakcine protiv koronavirusa, ali je rekao da će se truditi da Srbija bude među prvih 30 zemalja koje će dobiti vakcinu.

Izvor: Avaz.ba

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock