Zdravlje

NOVI SIMPTOM: Ako vam se pojave ovakve promjene, možda ste zaraženi

"Covid nožni prsti"

Najčešće se pojavljuju na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku…

Suhi kašalj, temperatura i kratkoća daha od početka pandemije uzimaju se kao glavni simptomi bolesti COVID-19. S vremenom su se među različitim pacijentima uočili i neki drugi simptomi poput gubitka čula okusa i mirisa, a prema najnovijim saznanjima može izazvati i kožne promjene.

Ljekari su te promjene nazvali “Covid toes” (Covid nožni prsti), a radi se najčešće o oteklinama crvene ili crvenoljubičaste boje koje su osjetljive, svrbe i/ili stvaranju osjećaj “žarenja”. Najčešće se pojavljuju na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku, prenosi IG60.com

Džoena Har (Joanna Harp), američka dermatologinja sa Univerziteta “Cornell, specijalizirana za kožne poremećaje povezane s unutarnjim bolestima, kazala je da većina pacijenata kod kojih je uočena ova promjena bila asimptomatska ili su imali blage simptome i najčešće se potpuno oporave kod kuće. Humberto Čoi (Humberto Choi), ljekar iz klinike u Klivlendu, objašnjava da nije neuobičajeno da neko ko ima virusnu infekciju dobije ima osip ili mrlje na tijelu.

– To se može dogoditi s drugim virusnim respiratornim infekcijama poput ospica – kaže Čoi pa dodaje: “ovo stanje može uzrokovati malo začepljenje ili mikro ugrušci u krvnim žilama koje se nalaze u nožnim prstima”.

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock