DRAMA U SVEMIRU: Na ruskom dijelu ISS-a uočeno mikrocurenje kisika... - BH-Magazin
Tehnologija

DRAMA U SVEMIRU: Na ruskom dijelu ISS-a uočeno mikrocurenje kisika…

Osoblje Međunarodne svemirske stanice (ISS) prijeći će tokom naredna tri dana na servisni modul “Zvijezda”, saopćeno je iz ruske svemirske agencije Roskosmos.

Ranije je iz Roskosmosa rečeno da su uređaji u ruskom dijelu ISS-a detektirali mikrocurenje kiseonika, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Zbog toga će osoblje prijeći na modul “Zvijezda” kako bi se obezbijedila kontrola pritiska u američkom dijelu stanice.

Zajednička odluka dva tima

Roskosmos je pojasnio da ova procedura predstavlja zajedničku odluku timova u ruskom i američkom dijelu ISS-a.

Letjelica Sojuz sa dvojicom ruskih kosmonauta i jednim američkim astronautom pristala je početkom aprila na ISS, ostavivši za sobom Plavu planetu zahvaćenu pandemijom koronavirusa.

Rusi Anatolij Ivanjišin i Ivan Vagner te Amerikanac Chris Cassidy stigli su na ISS otprilike šest sati nakon lansiranja s ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Tročlana posada ostat će šest mjeseci na ISS-u.

Trojica novopridošlih astronauta pridružila se ekipi koja je već boravila na ISS-u i koja se vratila na Zemlju 17. aprila.

Astronauti NASA-e Jessica Meir i Andrew Morga te ruski kosmonaut Oleg Skripočka prizemljili su se na tlo 17. aprila u 10.16 sati po lokalnom vremenu (14.16 sati po srednjoevropskom vremenu).

Njihova kapsula Sojuz sletjela je na padobranu s narandžasto-bijelim prugama, 150 kilometara jugoistočno od Žezkazgana u centralnom Kazahstanu, ostavivši na ISS-u njihove kolege koje su im se pridružile sedam dana ranije.

Sedam šetnji u svemiru

Morgan je okončao 272-dnevnu misiju tokom svog prvog leta u svemir.

Izveo je sedam šetnji u svemiru, od kojih su četiri imale za cilj da poboljšaju i produže život alfamagnetskog spektrometra stanice, koji traga za dokazima tamne materije u svemiru.

Meir i Skripočka proveli su 205 dana u svemiru, dok je Meir izvela prvo od tri hodanja u svemiru isključivo ženske posade s kolegicom Christinom Koch, koja se vratila iz svemira u februaru.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock