Zanimljivosti

NEVIĐENA PANIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Hakirano na desetine Twitter profila slavnih osoba, među njima profili Muska, Bidena, Obame, Gatesa, Kardashian…

Na Twitteru su u srijedu hakirani profili demokratskog američkog predsjedničkog kandidata Joe Bidena, bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, kao i nekih od najbogatijih ljudi, poput Billa Gatesa i Elona Muska, izvijestili su svjetski mediji.

Hakirani su među inim i Twitter profili milijardera Jeffa Bezosa, repera Kanyea Westa, ali i zvijezde reality showa Kim Kardashian.

U hakiranim ‘tvitovima’ pozivalo ih se da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u tačno određeni ‘kriptovalutni novčanik’. U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada, oko 300 ljudi je nasjelo na bitcoin prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitcoine.

Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni, a dva sata nakon prvog vala hakerskog napada, nije objavljen uzrok tog incidenta. Twitter nije ponudio pojašnjenje, ali je u izjavi poručio da korisnici možda neće moći tvitati ili resetirati šifru dok pregledavaju i rješavaju taj incident.

Neobičan opseg tog incidenta sugerira da su hakeri možda dobili pristup na nivou sistema, a ne putem pojedinačnih računa. Stručnjaci su bili iznenađeni razmjerom i koordinacijom tog incidenta.

Suosnivač firme za sajber sigurnost “CrowdStrike” Dmitri Alperovitch rekao je kako se čini da je to dosad najgori hakerski napad na velike platforme za društvene medije.

Neki stručnjaci rekli su kako se čini vjerovatnim da su hakeri imali pristup unutrašnjoj infrastrukturi Twittera.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt