Tehnologija

ZABORAVITE NA SVE ŠTO STE DO SADA ZNALI: Čudo iz “Michelina” i “Bridgestonea” uskoro ide u masovnu proizvodnju, pogledajte kako se proizvode gume bez zraka…

Sljedeći veliki novitet u autoindustriji su gume koje nisu punjene zrakom.

Na njima zasad rade “Michelin” i “Bridgestone”, a nije isključeno da sličan proizvod pokušavaju konstruirati i drugi proizvođači. Umjesto zraka, masu vozila će podupirati fleksibilni gumeni kompoziti.

“Michelin” je prošle godine predstavio svoj unaprijeđeni proizvod UPTIS (“Unique Puncture-proof Tire System”), a u intervjuu portalu “Tire Technology International” Cyrille Roget, direktor za komunikacije, objasnio je što se trenutno događa s gumom koja bi na tržištu trebala debitirati 2024. godine.

– U ranoj smo fazi razvoja. UPTIS se sastoji od inovativnih materijala, a tu je i nova konstrukcija. Uporedo radimo i na novoj proizvodnoj liniji, jer ovakvu gumu još nismo imali u programu.

Prema Rogetovim riječima, UPTIS je već danas, u ranoj razvojnoj fazi, kompetitivan sa standardnim gumama po pitanju sigurnosti, otpora kotrljanja, dugotrajnosti, komfora i buke. Naravno, kako će gumu dalje razvijati, očekuju se veliki benefiti. U “Michelinu” smatraju da će otpisivati i do 200 miliona guma manje, odnosno da će se značajno povećati njihova dugovječnost.

Osim u putničkim automobilima, u “Michelinu” veliku prednost vide i u korištenju guma u teretnom programu.

(slobodna-bosna.ba)

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt