WASHINGTON MATIRAO MOSKVU I PEKING: Amerikanci uspješno testirali novo oružje… (VIDEO)

132

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD).

Na videosnimcima i fotografijama koje je objavila američka mornarica, vidi se kako američki ratni, amfibijski transporter USS Portland laserskim topom uništava bespilotnu letjelicu iznad Pacifika, izvijestio je danas CNN pozivajući se na saopćenje američke Pacifičke flote.

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD), kao ni tačnu lokaciju testiranja, ali se zna da je bojeva proba izvršena 16. maja u Tihom okeanu.

Američki institut za strateške studije navodi u jednom izvještaju iz 2018. godine da se očekuje da novi laserski top ima snagu od 150 kilovata.

Kapetan USS Portlanda Keri Sanders ocijenio je da s ovim novim naprednim naoružanjem “američka mornarica redefiniše ratovanje na otvorenom moru”.

Razvoj laserskog naoružanja primarni je cilj SAD, pogotovo nakon što je Rusija predstavila svoje supersonične rakete i oružane sisteme Cirkon i Avangard.

S obzirom na to da lasersko oružje pogađa mete brzinom svjetlosti, vrijeme reakcije smanjeno je na djelić sekunde, što američke brodove ponovo čini najmoćnijim ratnim mašinama na svijetu. Ruske rakete neće moći da unište brodove naoružane laserskim oružjem.

Iz vojnog budžeta SAD već se nekoliko godina izdvajaju sredstva za izgradnju novih nosača aviona na koje će se moći instalirati laserski topovi, što će Vašington zakucati na prvo mjesto po vojnoj snazi.

Izvor: slobodna-bosna.ba