VODA S DODATKOM BAMIJE: Napravite ovaj napitak koji ima samo 36 kalorija, a liječi – sve

142

U istočnjačkoj medicini bamija ili okra stoljećima se koristi u liječenju raznih oboljenja, poput probavnih smetnji i crijevnih oboljenja, a moćna je i kod reguliranja nivoa šećera u krvi, vezivanja holesterola, razvoja crijevne flore, pravilnog rada jetre, vraćanja snage organizmu…

Bamija sadrži bogate količine ugljikohidrata, magnezija, masti, proteina, vlakana, folne kiseline te vitamina B6, A i C. U 100 grama bamije nalazi se svega 36 kalorija, piše Zadovoljna.hr.

Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra, odnosno početka oktobra.

Želite li se okrijepiti svim blagodatima ove moćne zelene biljke, predlažemo vam recept za vodu s dodatkom bamije.

Sastojci za vodu s dodatkom bamije:

– 4-5 mahuna bamije srednje veličine
– 1 čaša vode
– sol i papar (po želji)

Postupak:

1. Mahune bamije temeljito operite pod mlazom vode. Izrežite oba kraja mahuna i prerežite ih napola. Možete i probušiti nožem svaku stranu mahune.

2. Narezane mahune umočite u čašu ili posudicu s vodom i pustite ih da se namaču osam sati (najbolje preko noći). Po želji, u vodi ih možete držati i 24 sata.

3. Iduće jutro, ili nakon 24 sata, stiskajući mahune iscijedite preostali sok iz njih u vodu. Nakon toga mahune možete baciti.

Hranjiva voda s dodatkom bamije sada je spremna za konzumaciju. Po želji joj dodajte so i(li) biber.

Savjet plus: Želite li uštedjeti na vremenu, umjesto da mahune satima držite namočene u vodi, jednostavno ih prokuhajte. I takve ih dodajte u vodu. Još tople prokuhane možete ih konzumirati kao supu ili pričekati da se ohlade te popiti vodu.

Ako vam okus vode s dodatkom bamije ne odgovara, mahune koje su bile namočene u vodi, možete pomiješati s narandžom i od te mješavine napraviti ukusan sok.

Soku dodajte kockice leda ako ga želite piti rashlađenog, što će dodatno pospješiti probavu.

(slobodna-bosna.ba)