NAJNOVIJE OTKRIĆE KINESKIH DOKTORA: Ove dvije stvari ZAUSTAVLJAJU KORONAVIRUS!

0
3

Polemisalo se dugo da li će toplije vrijeme i povećana vlažnost vazduha usporiti širenje korona virusa. Evo šta o tome kažu kineski naučnici.

Naučnici sa Univerziteta Đinghua i Beihang u Pekingu tvrde da pomenuta dva faktora mogla da utiču na korona virus.

Ovi stručnjaci su od početka pandemije COVID-19 proučavali vezu spoljne temperature, vlažnosti vazduha i korona virusa.

Njihova istraživanja su pokazala da će toplije vrijeme usporiti širenje zaraze, ali da taj faktor nije dovoljan kako bi se pandemija zaustavila i samim tim stopirao broj oboljelih.

Ipak, studija donosi nadu, a stručnjaci iz Kine su poručili da virus ne može da preživi na temperaturi od 30 stepeni, kao i da porast temperature za jedan stepen, odnosno povećanje vlage za jedan odsto smanjuje širenje zaraze.

Uvereni su naučnici da će rigorozne mjere poput izolacije pokrajina i toplije vreme odigrati ključnu ulogu u zaustavljanju pandemije.

Ovi faktori su dali rezultata u Kini.

Iskustvo u Kini

Veće temperature su u Kini smanjile broj osoba koje jedan oboleli može da zarazi, sa 2,5 na 1,5.

Epidemija u Kini je dostigla vrhunac krajem februara, a onda je sa dolaskom proleća počela da jenjava. I to u 100 gradova u kojima je sprovedeno istraživanje.

Pratile su se tokom istraživanje promene temperature i vlažnosti vazduha pre 24.januara i uvođenja izolacije i drugih rigoroznih mera, poslije tog datuma i do polovine marta.

Za poređenje je korišćen koeficijent R kojim se mjeri prosečan broj osoba koji jedna osoba sa korona virusom može da zarazi.

U obzir su uzeti i drugi faktori, poput gustine naseljenosti gradova i njihov ekonomski status. Prosek je bio između dvije i dvije i po osobe, a onda se taj broj sa porastom temperature i vlažnosti vazduha smanjio.

Šta je to uspavani imunitet?

Kao dodatni dokazi navedene su zemlje u kojima je epidemija bila na vrhuncu dok su temperature bile niže poput Japana, Irana i Koreje. U njima je broj zaraženih bio veći nego u zemljama gdje je bilo toplije, u Singapuru, Maleziji i Tajlandu, napomenuli su naučnici koji ne žele da iznose tvrdnje zašto se COVID – 19 i ostali virusi iz porodice korona virusa slabije šire na većim temperaturama.

Samo su istakli da virusi kroz vlažan zaduh teže putuju, odnosno imaju kraći domet.

Izdvojili su i to da je imunitet ljudi zimi sporiji, odnosno da je uspavan, jer suv vazduh isušuje sluzokožu nosa koja je prva linija odabrane pa kroz nos virusi lakše ulaze.

Tokom zime su i imunološke ćelije manje aktivne.

Procjena kineskih naučnika kaže da bi zražena osoba, ako se temperatura poveća za 15 stepeni, širila korona virus na oko 0,5 osoba manje. Kad se tome doda socijalno distanciranje, toplije vrijeme bi dodatno usporilo COVID-19.

(Jutarnji.hr)