KINESKI STRUČNJAK OTKRIO TAJNU IZ WUHANA: Ovako morate liječiti pacijente zaražene koronom

0
1

Kineski medicinski stručnjaci su naglasili upotrebu različitih terapija za liječenje pacijenata s različitim simptomima bolesti koju izaziva novi virus korona (COVID-19).

– Pacijente s blagim simptomima treba staviti u centralizovani karantin, pratiti im vitalne znakove i preseliti ih u određenu bolnicu ako im se simptomi pogoršaju – rekao je na konferenciju u Pekingu Wang Guiqiang, stručnjak za zarazne bolesti iz Prve bolnice Univerziteta u Pekingu.

Teško i kritično bolesni pacijenti moraju primiti liječenje u određenim bolnicama jer je stopa smrtnosti među tim pacijentima visoka, a bolest munjevito napreduje, rekao je stučnjak.

– Pacijenti s različitim simptomima moraju biti liječeni u različitim objektima. U suprotnom će većina medicinskih resursa poput bolničkih kreveta biti upotrebljena za blage slučajeve, ostavljajući teške i kritične slučajeve, kojima je potrebnije aktivno lečenje, bez pažnje. To će dovesti do veće stope smrtnosti – rekao je Wang.

– Aktivno liječenje se primjenjuje za pacijente radi podrške i održavanja njihovih vitalnih organa, uključujući jetru, bubrege i srce – rekao je.

Multidisciplinsko liječenje urodilo je dobrim rezultatima u Vuhanu, a stopa smrtnosti je značajno pala, dodao je Wang.

(Srbija Danas)