Inkubacija korona virusa traje 3 dana, a OVO SU 3 SIMPTOMA na koje treba da obratite pažnju

314

Inkubacija korona virusa traje 3 dana, a OVO SU 3 SIMPTOMA na koje treba da obratite pažnu.
.
Stručnjaci su otkrili koliko vremena treba simptomima korona virusa da se pokažu kod zaraženog.

Novo obavljeno istraživanje pokazuje da prosečni period inkubacija korona virusa traje 5,1 dan, a eksperti kažu da 97,5 odsto zaraženih simptome pokazuju u roku od 11 dana od inficiranja.

Institut za javno zdravlje Džon Hopkins iz Amerike sproveo je istraživanje nad 181 zaraženim korona virusom, a analizirali su i slučajeve iz Vuhana i došli su do sledećih zaključaka.

IZOLACIJA

– Sudeći po našim analizama javno dostupnih podataka, trenutna preporuka od 14 dana izolacije u slučaju sumnje na virus je razumna i opravdana – kaže Džastin Lesler, profesor sa pomenutog instituta.

SIMPTOMI KORONA VIRUSA

Svetska zdravstvena organizacija i Nacionalna zdravstvena služba izdali su saopštenje o ranim simptomima korona virusa, a to su:

– Kašalj i/ili zapaljenje grla. Visoka temperatura.

– Poteškoće sa disanjem.

Ovi simptomi ne znače nužno da imate korona virus, budući da iste simptome razvijaju i zaraženi običnim gripom. Pored toga, eksperti kažu da je moguće da uopšte ne pokažete te ili bilo kakve simptome. Kod nekih hroničnih bolesti, korona virus ubrzano izaziva upalu pluća i oticanje, zbog čega kiseonik teško dolazi u krvotok.