OSUDA DODIKOVOG PONAŠANJA: “Ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem”

62

Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje današnje lično obraćanje srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika novinaru Radio-televizije BN Vladimiru Kovačeviću.

Oni su izrazili zabrinutost zbog takvog postupka i još jednom vršioce javnih funkcija podsjeća:

– Posao novinara kao poslenika javne misli i riječi jeste da traži odgovor na pitanja, za koja smatra da su u interesu javnosti,

– Postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara i/ili medijske kuće za koju novinar radi,

– Shodno tome, vršioci javnih funkcija, nemaju pravo da novinare na bilo koji način kvalifikuju i/ili da se prema njima odnose na način koji odstupa od normi pristojnog, uljudnog i odnosa u duhu obostranog uvažavanja.

Osnovnim pravilima međuljudskih odnosa, posebnu pažnju treba da posvete nosioci direktno izabranih funkcija, jer su oni ti koji predstavljaju zajednicu u cjelini i koji diktiraju trendove, poručuju iz Udruženja novinara Republike Srpske. (slobodna-bosna.ba)

Loading..