WUHAN CORONAVIRUS: Sve što trebate znati o opakoj prijetnji iz Kine

63

Smrtonosna upala pluća koja se prije mjesec dana pojavila u Wuhanu, glavnom gradu u središnjoj Kini, sve se brže širi. Pojavila se i na Tajlandu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu, Vijetnamu, Singapuru i SAD-u

Potvrđena su prva dva slučaja korona virusa u Europi. Riječ je o dva pacijenta u Francuskoj, piše Independent. Da je bolest stigla u Europu potvrdila je i francuska ministrica Agnes Buzyn. Jedan je slučaj zabilježen u Bourdeauxu, a drugi nedaleko Pariza.

Oba pacijenta su hospitalizirana i pod nadzorom. Prema francuskim medijima, u bolnici u Bordeauxu nalazi se 48-godišnja Francuskinja kineskog porijekla kojoj je zaraza potvrđena nakon što je primljena u bolnicu.

Ova respiratorna bolest prenosi se zrakom, a simptomi su slični gripi. Korona virus nalazi se u istoj porodici virusa kao i poznati SARS i MERS, koji su ubili stotine ljudi u posljednjih 17 godina.

Pretpostavka je da se virus proširio s tržnice ilegalnim divljim životinjama, a preliminarna istraživanja sugeriraju da je u recentnoj fazi evolucije virus prešao sa zmije na čovjeka.

Od virusa je do petka umrlo 26 ljudi, a u Kini je potvrđeno 830 zaraženih. Sve je krenulo od kineskoga grada Wuhana, u kojemu su zasad obustavljene sve autobusne, podzemne i trajektne usluge te otkazani svi odlazni avioni i vozovi.

Zabrana javnog prijevoza proširila se na još deset gradova, a zatvoren je i Zabranjeni grad u Pekingu. Ove zabrane utjecat će na 20 miliona ljudi, odnosno na stanovnike tih gradova. Javne proslave, poput Kineske nove godine, karnevala u Hong Kongu i fudbalske utakmice, otkazane su. Trenutačno se u karanteni nalazi oko 32 miliona ljudi.

U Wuhanu se ubrzano gradi bolnica s hiljadu ležajeva koja će biti završena već do 3. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je zbog korona virusa proglašeno hitno stanje u Kini, ali ga je prerano proglasiti globalnom prijetnjom.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Trenutno nije poznato koliko se lako virus širi s osobe na osobu, pretpostavlja se da se virus širi putem kašlja ili kihanjem. Pod “bliskim kontaktom” smatra se udaljenost od zaražene osobe unutar 1,8 metara ili boravak u istoj prostoriji sa zaraženom osobom bez odgovarajuće zaštitne odjeće ili imanje izravnog kontakta s infektivnim sekretima.

Obzirom da trenutno nema cjepiva za sprječavanje 2019-nCoV infekcije, najbolji način za sprječavanje infekcije je izbjegavanje izlaganja ovom virusu.

Svakodnevne preventivne mjere koje mogu pomoći u sprječavanju širenja respiratornih infekcija, uključuju:

Često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola.
Izbjegavanje diranja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
Izbjegavanje bliskih kontakta sa zaraženim osobama.

Loading..