Vijesti

TANJA TOPIĆ NEMA DILEMU: Nakon šamaranja Stanivukovića – ostavka Lukača jedini logičan korak…

Politička analitičarka Tanja Topić ocijenila je bi ostavka ministra policije Republike Srpske, entiteta u BiH, Dragana Lukača bio jedini logičan korak, nakon što je u Narodnoj skupštini Republike Srpske Lukač udario opozicionog zastupnika Draška Stanivukovića tokom posebne sjednice u ponedjeljak…

Ona je na ostavke i na smjenu pozvala i rukovodstvo entitetske Skupštine, ocjenjujući kako su pokazali da nisu u stanju održati red na sjednicama.

“Narodna skupstina RS-a već dugo vremena zasjeda na samom rubu incidenata”, rekla je Topić za Al Jazeeru, dodajući da se tokom sjednica tog entitetskog parlamenta krši poslovnik o radu Skupštine.

“Bilo je pitanje vremena kad će doći do fizičkog obračuna”.

Topić kaže da je zabrinuta i pita šta građani mogu da očekuju ako je ministar policije spreman udariti narodnog zastupnika tokom javne sjednice, koju prate i građani pred TV ekranima.

“Cijela situacija je vrlo mučna, ružna i govori o mentalnom stanju svijesti kod vladajućih”, rekla je Topić.

Incident zbog NATO reformi

Tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske Stanivuković je u skupštinsku salu unio zastavice NATO-a, optužujući vladajući SNSD Milorada Dodika i njegove koalicione partnere da su dali zeleno svjetlo da se Bosna i Hercegovina nastavi kretati kao članstvu u taj zapadni vojni savez, premda su ranije obećavali da će BiH ostati neutralna po pitanju vojnog partnerstva.

Ministar Lukač novinarima je rekao da je bio ugrožen, zbog čega je reagirao prema Stanivukoviću.

„On je prijeteći krenuo prema meni… ja ne znam sa kojom namjerom, odgurnuo sam ga od sebe“, rekao je Lukač, tvrdeći da Stanivukoviću nije nanio povrede.

Stanivuković je u međuvremenu izjavio da je zatražio ljekarsku pomoć u Hitnoj zbog posjekotine sa unutrašnje strane usne. On je podnio krivičnu prijavu protiv ministra Lukača, zahtjeva njegovu smjenu a najavio je i proteste građana.

Stanivuković je rekao da ima snimke na kojima se, kako tvrdi, vidi i da mu je u skupštinskom restoranu prijetio i predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na pitanje da li je Draško Stanivuković, član opozicionog PDP-a izašao iz okvira pristojnog opozicionog ponašanja kako tvrde vladajući, politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da je Stanivuković unio novi način ponašanja u politici.

“On je buntovnički i mladalački. Nekada je potrebno obuzdati taj višak energije, ali nikako ne pesnicama i šakama”, kaže Topić.

“Posao opozicije jeste sa provocira, pita, propituje i sumnja a neslaganje sa takvim ponašanjem nije opravdanje za otvorenu mržnju, prezir i “uzimanje neistomišljenika u svoje ruke”, kazala je Tanja Topić za Al Jazeeru.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock