ZAGREB NA NOGAMA, PLENKOVIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA: U Republici Hrvatskoj ne radi niti jedna škola, na Markovom trgu veliki prosvjed…

0
2

Devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajkat će se u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i nastavnici održat će i prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu, gdje se nalazi sjedište hrvatske Vlade, pod nazivom “6.11. za 6,11 posto”

Čelnici sindikata obrazovanja najavili su još u ponedjeljak da će u srijedu, kada će štrajkati sve škole, organizirati prosvjednu šetnju do Markova trga kako bi izvršili pritisak na Vladu, prenijela je Hina.

Na prosvjedu “6.11. za 6,11 posto”, koji u srijedu organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, sudjelovat će i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Očekuje se konačna ponuda Vlade
“Na Markovu trgu govorit će predstavnici vertikale sindikata obrazovanja i vrlo važan govornik, Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja”, naglasio je predsjednik srednješkolskog sindikata Branimir Mihalinec.

“Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti”, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, izjavio je u utorak Mihalinec, dodavši da se štrajk u srednjim i osnovnim školama nastavlja prema planu.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak poslijepodne su nastavljeni razgovori predstavnika školskih sindikata, Branimira Mihalineca iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ( NSZSSH) i Sanje Šprem iz Sindikata hrvatskih učetelja s predstavnicima Vlade, ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrović.

Interes za rješavanje problema
Mihalinec je nakon sastanka izjavio je kako su obje strane su pokazale vrlo veliki interes za rješavanje problema.

“I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja”, rekao je novinarima Mihalinec.

Nije želio govoriti o sadržaju Vladine ponude.

(slobodna-bosna.ba)