VUČIĆEVI TABLOIDI URLAJU: “Ovo je dokaz da su Vašington i Brisel neprijatelji Srbije”!

0
4

SAD zamjeraju Srbiji zbog ruskog raketnog sistema, a od 2007. do 2019. sa ostalim zapadnim silama srpskim susjedima poklonili i prodali naoružanje vrijedno čak 4.9 mmilijardi eura, piše tabloid Informer blizak vladajućem režimu Srbije.

-Sjedinjene Američke Države i ostale zapadne sile definitivno su dokazale da su strašni i odvratni licemjeri koji imaju sve otvorenije naprijateljske namere prema Srbima i Srbiji, piše Informer, navodeći da Vašington prijti Srbiji sankcijama zbog nabavke ruskog raketnog sistema ‘pancir’ i dopremanja S-400 na vojnu vježbu ‘Slovenski štit’.

U isto vrijeme, SAD i njihovi NATO partneri su za 12 godina, od 2007. do 2019, Hrvatima, Šiptarima i ostalim srpskim komšijama donirali i prodali oružja i vojne opreme čija je ukupna vrijednost 4,9 milijardi evr, tvrdi Informer.

Precizni podaci do kojih je došao Informer pokazuju da su SAD u istom periodu Srbiji donirale tek 25,96 miliona eura u vojnoj opremi i tehnici!?! U istom periodu Amerika je zemljama u regionu poklonila naoružanje i opremu u vrijednosti od čak 687,98 miliona eura!

Informer navodi da je “Hrvatska dobila i po vrlo povoljnim uslovima nabavila 16 jurišnih helikoptera ‘kajova’ sa po 32 rakete, 18 različitih borbenih sistema, 305 oklopnih vozila, a isporučeni su im i helikopteri ‘blek hok’, vozila ‘hamer’ i brojno drugo oružje i oruđe”.

Kada se sabere koliko su SAD i ostale zapadne sile donirale i prodale oružja srpskim susjedima u posljednjih 12 godina, dolazi se do frapantne cifre od 4.997.580.000 (četiri milijarde devet stotina devedeset i sedam miliona petsto osamdeset hiljada eura)!

-Dakle, zapadnim silama nije problem da ulažu milijarde i milijarde eura u naoružavanje svih komšija Srbije, ali im zato strašno smeta kad Srbija od Ruske Federacije nabavlja odbrambene PVO sisteme, piše Informer, navodeći da je konkretne prijetnje sankcijama uputio specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer. On je izrazio zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i istakao da bi, ako Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da nam se uvedu posebne sankcije.

– Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahteva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Ipak, nadamo se da su naši srpski partneri toga svesni i da će biti oprezni sa takvim transakcijama… – prokomentarisao je Palmer, a u vrlo sličnom tonu i u isto vrojeme oglasio se i bivši ‘premijer’ Kosova Ramuš Haradinaj, koji je rekao da se Srbija naoružava ruskim i kineskim oružjem da bi krenula u rat na Kosovu.

Na drugoj strani, ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, ocenjuje da niko, a ponajmanje Haradinaj i slični, ne treba da se brinu zbog naoružavanja Vojske Srbije.

Autor: slobodna-bosna.ba