VUČIĆ NAPRAVIO PRAVU DRAMU ZBOG AFERE “ŠPIJUNIRANJE”: “Istina je sledeća, sad će mnogi da se iznenade kako je to izgledalo…”

0
5

Ovo nije burek, ovo su mine, nije nešto što se ne razlikuje. Istražili smo sve što smo radili sa Ukrajinom. Dragan Đilas je rekao da je oružje išlo preko bin Zajeda, Vučićevog veliko prijatelja. A vidite mi smo onda istražili svaki lot svih mina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost kazao da je njegova zemlja suočena sa izuzetno ofanzivnim djelovanjem stranih službi. Ova izjava dolazi nakon snimka na kojem ruski obavještajac daje mito srpskom agentu u Beogradu. Vučić je rekao večeras da je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sa jednom tačkom dnevnog reda – obaveštajno djelovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mjera kontraobavještajne zaštite Srbije u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

Sjednica je održana nakon što je se pojavio snimak čiji su akteri ruski obaveštajac Georgij Kleban i jedan srpski oficir. Oficir na snimku je, prema saznanjima Blica, identifikovan kao potpukovnik Z. K. i to nije jedini snimak do kog su došle domaće službe bezbjednosti.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obavještajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

“BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta osoba u kontrapratnji. U Zemunu su uočene tri osobe koje su izašla iz automobila marke “Audi i krenuli ka keju”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obavještajnim strukturama susjedne Hrvatske.

Iz Srbije danas stižu informacije koje govore da je snimak najvjerovatnije pustila američka služba.

Blic izvještava da je bilo više od 50 pokušaja da on ugleda svjetlost dana, ali je ruska služba svaki do sada uspješno osujetila.

“Svaki od sajtova koji je objavio snimak bio je oboren u rekordnom roku”, navodi izvor Blica.

Na snimku je ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe Georgij Kleban. On na snimku daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.

Na pitanje novinara o vijesti da je srpsko oružje prodavano Ukrajini za rat protiv Rusije, Vučić je rekao:

– Istina je sledeća, sad će mnogi da se iznenade kako je to izgledalo. Oni su pokazali te mine kojim su navodno ubijani srpski vojnici. Ovo nije burek, ovo su mine, nije nešto što se ne razlikuje. Istražili smo sve što smo radili sa Ukrajinom. Dragan Đilas je rekao da je oružje išlo preko bin Zajeda, Vučićevog veliko prijatelja. A vidite mi smo onda istražili svaki lot svih mina. Nikada ni jedan nije otišao za Ukrajinu ni za Emirate. Taj lot baš ovim mina sa slika potpisan je… to je deo serije od 15.000 mina prodate Tehnoremontu vlasnika Petra Crnogorca, gde radi mama od ovog Obradovića, i prodala ih kompaniji Natan iz Poljske preko Kipra. Nije dobijena podrška poljskih državnih organa kao što je obaveza, već je preko Kipra izvezeno. Srbija to ne bi dozvolila kao end user upravo zbog dobrih odnosa sa Rusijom i Ukrajinom.

Naša tajna služba radi pod pritiskom, ali radi kako treba. Uhapsili smo lica odgovorna za napad na namensku industriju. Špijuni su pohapšeni. Krušik i Lučane stalno napadaju, hoće da nam je unište.

– Oni koji Srbiji ne žele dobro uvek će napadati našu namensku industriju i direktorima tih firmi je najteže.

– Objavljena je fotografija da su ovo ubice Olivera Ivanovića. To je fotografija iz naše arhive, ali to nisu ubice, to su studenti. Priština laže. To nisu teroristi i ubice.

– Oni koji Srbiji ne žele dobro uvek će napadati našu namensku industriju i direktorima tih firmi je najteže.

– Početkom decembra sa Vladimirom Putinom sastanak od izuzetnog značaja, a nadam se da ću sa njim pre svega da razgovaram o ekonomskim i drugim temama.

– Danas je Srbija optužena da je prodavala oružje Ukrajincima, to znači da neko želi da nas posvađa sa Rusijom, odnosno da kaže preko tajnih službi da smo mi ubijali Ruse.

(slobodna-bosna.ba)