VRHUNAC DODIKOVOG LUDILA: Ignoriše stavove PIC-a, a zaključke NSRS-a šalje u države koje čine PIC

0
4

PIC je organizacija koja održava volju 55 najmoćnijih država svijeta. Stavovi PIC-a, uz vječito neslaganje Rusije, prezentiraju i stavove međunarodne zajednice kojoj se Dodik sa svojim ruskim skriptama obraća.

U tačkama zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske stoji da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice, da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je suprotna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.

Nakon usvajanja ovih zaključaka Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) odbacio je zaključke vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta, jer su protivni Dejtonskom sporazumu.

Na odluku PIC-a reagovao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je izjavio Srni da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila Zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao, jer Savjet za provođenje mira nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

Zanemarivati stavove PIC-a a istovremeno skupštini izdiktirati zaključke u kojima se poziva međunarodna zajednica da ispunjava želje SNSD-a, još je jedan vrhunac političkog bunila u kojem živi Milorad Dodik.

Kada se ovoj izjavi Dodika pridruži ranija najava da će se zaključci NSRS-a poslati na više od sto adresa, od ambasadora, preko predsjednika država, do UN, OEBS-a i drugih, apsurd postaje potpun.

PIC je organizacija koja održava volju 55 najmoćnijih država svijeta. Stavovi PIC-a, uz vječito neslaganje Rusije, prezentiraju i stavove međunarodne zajednice kojoj se Dodik sa svojim ruskim skriptama obraća.

Već je poznata Dodikova strast da se obračunava sa visokim predstavnicima na ličnoj osnovi. Dodik uvijek navodi njihova imena, a suština problema je da institucija visokog prestavnika provodi politiku članica PIC-a, najmoćnijih država svijeta, i time je potpuno jasno zašto je opozicija ustala protiv Dodikovih zaključaka. Obračunavanje sa viskokim predstavnikom je obračunavanje sa PIC-om.

(slobodna-bosna.ba)