UVRIJEĐENI VUČIĆ ODGOVORIO PALMERU: “Priznanje Kosova za ukidanje taksi je PONIŽAVANJE SRBIJE”!

0
5

Srbija je spremna na razgovore i postizanje kompromisnih rješenja za KiM, ali nikada neće pristati na poniženje, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da ga je iznenadila činjenica da je američki zvaničnik Matthew Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine, javljaju srbijanski mediji.

– Ako je sve tako kao što je rekao Matthew Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo – rekao je Vučić za “Novosti” komentirajući izjavu specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan koji je u Prištini rekao da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo.

– O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja, ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati! – istakao je predsednik.

On je naveo i da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i zna da je riječ o vrhunskom profesionalcu i čovjeku koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom State Departmenta i SAD.

– Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne. Ni jednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO što je njihova nesumnjiva medunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora – istakao je Vučić.

On kaže i da ga je istovremeno iznenadila činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, “a nigde nismo prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gde to potpisali”.

– Podsetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu želeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka prica o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je neverovatno da i Palmer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese, a da ih Srbi nemaju – kaže Vučić.

Predsjednik Srbije podsjeća i na sporno pitanje taksi ističući da ne postoji uslov za njihovo postojanje još od 2006. kada je napravljen Cefta sporazum.

– To je jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo slobode kretanja i protoka roba i usluga. To su stvari u koje se ne dira, a oni misle da kada to urade da imaju pravo da traže od Srbije priznavanje Kosova – navodi predsjednik Srbije.

Upitan kako je shvatio Palmerovu prijetnju da Srbija može da se suoči sa sankcijama ako bude kupila sofisticirane PVO sisteme od Rusije, aludirajući na S 400, Vučić je  odgovorio:

– Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem. Ali i to vam govori kako nas tretiraju. Jer kada bismo govorili šta su Hrvati nabavljali od Amerikanaca, pa to nije bilo problematično, sve vam onda liči na onu staru latinsku o Jupiteru, koju je naš narod preveo kao: što priliči bogu ne priliči volu. To pokazuje da postoje različiti aršini za različite zemlje. Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne – istakao je Vučić.

Palmer, inače, u ponedeljak dolazi u Beograd, a Vučić pred susret sa američkim zvaničnikom kaže da očekuje otvoren i iskren razgovor u važnom trenutku za Srbiju.

– To je posebno važno jer ćemo u relativno kratkom vremenu i premijerka Brnabić i ja imati susrete sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Richardom Grenellom- napomenuo je Vučić.

Autor: slobodna-bosna.ba