TURSKA NA NOGAMA: Izdat nalog za hapšenje 133 osobe zbog DRŽAVNOG UDARA

0
2

Turska je izdala nalog za hapšenje 133 osobe unutar vojske osumnjičene za članstvo u terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO), saopštilo je u utorak Tužilaštvo u Izmiru, prenosi Anadolu Agency (AA)

Među onima za kojima je izdat nalog za hapšenje su i 82 osobe koje i dalje aktivno obavljaju dužnosti unutar turske vojske.

Istrage su pokrenute radi hapšenja osumnjičenih povezanih s FETO-om u Oružanim snagama Republike Turske u Izmiru još uvijek traju, dodaje se u saopštenju.

Među osumnjičenima su tri pukovnika, pet majora, pet kapetana, 12 poručnika, 54 podoficira i tri narednika, koji su i dalje pripadnici turske vojske.

Tužilaštvo je takođe izdalo nalog za hapšenje 14 protjeranih učenika zatvorenih vojnih škola, kao i za dvoje pukovnika, dvoje potpukovnika, troje kapetana koji više nisu bili na dužnosti zbog penzionisanja, ostavke ili raskida ugovora.

Nalozi za hapšenje 133 osumnjičenih zbog navodnih kontakata s takozvanim “prikrivenim imamima” – starijim članovima terorističke organizacije.

Provincijske snage sigurnosti organizovale su istovremeno operacije u 44 provincije, uključujući Izmir.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Tokom pokušaja vojnog udara u Turskoj je ubijena 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba. Turske nadležne institucije pokrenule su opsežnu borbu protiv te terorističke organizacije na čelu koje je Fetullah Gulen.

(slobodna-bosna.ba)