STEFAN BLAGIĆ NA SLOBODI: Igračke, predvođene plišanim slonom, zadržane u pritvoru

0
2

“Zaista nisu vršili diskriminaciju prema igračkama. Sve su ih uredno pokupili i priveli u policijsku stanicu. Njih, nažalost, nisu pustili. Igračke su zadržali kao dokazni materijal. Dešavanje na Trgu Krajine od jutros bio je samo kulturno-umjetnički performans, ništa drugo”, kazao je Blagić.

Piše: Žana Gauk

“Policijski službenici bili su izuzetno korektni prema meni. Bilo im je pomalo smiješno, kada su vidjeli da su se na Trgu Krajine okupile igračke, a oni došli da intervenišu. Razumijem da su se neki od njih uplašili igračaka, ali one zaista nisu bile prijetnja ni njima ni okupljenima, ali ni novinarima koju su sve snimali. Dan u pritvoru prošao je OK, sam sam se u ćeliji smijao”.

Ovako je ukratko za Žurnal opisao svojih deset časova u pritvorskoj jedinici Policijske uprave Banjaluka Stefan Blagić, predsjednik “ReStarta”.

Sudija je, ističe, rekao da u pritvoru mora da provede do 12 časova, a pušten je nakon što je dao izjavu.

“Zaista nisu vršili diskriminaciju prema igračkama. Sve su ih uredno pokupili i priveli u policijsku stanicu. Njih, nažalost, nisu pustili. Igračke su zadržali kao dokazni materijal. Dešavanje na Trgu Krajine od jutros bilo je samo kulturno-umjetnički performans, ništa drugo”, dodao je Blagić.

Blagić je pušten i slučaj će, najvjerovatnije, dobiti sudski epilog. U pritvorskoj jedinici zadržani su: plišani slon, koji je inače bio redar na “Protestu bez ljudi”, tigar, svinja, jelen, kornjača, mačka, bijeli medvjed, vesela družina ovca i svinja iz popisanog jagnjećeg i prasećeg fonda člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, krava, zec…

Objavljeno je ovo jutros na Facebook stranici “ReStart Srpska”, nakon što je policija privela predsjednika Blagića, koji je na banjalučkom Trgu Krajine organizovao performans „Protest bez ljudi“.

Kako je Žurnal pisao, Blagić i još nekoliko osoba, među kojima su bili i aktivisti grupe „Pravda za Davida“, na Trg Krajine donijeli su igračke, koje su poredali na klupu pored „krivog sata“.

Igračke su „držale“ transparente na kojima je ispisano „Trg pripada svima, a ne samo vašim igračkama“, „Hello minister, I want to play a game“, „Dosta ste se igrali sa nama“, „Ja nisam ministre igračka“…

Povod za ovaj performans, simboličan protest, prema riječima organizatora, bio je da se ukaže na činjenicu da je na Trgu Krajine u Banjaluci zabranjen svaki vid okupljanja, da se ne uvažavaju peticije građana koji traže da se Trg oslobodi za njihova mirna okupljanja i da se prekine sa progonom ljudi koji dižu glas protiv gušenja svakog vida otpora protiv poteza vladajuće elite.

U policijskom saopštenju je navedeno da je „lice S.B. privedeno, nakon što je odbio da postupi po policijskom naređenju da su on i drugi okupljeni aktivisti dužni da se raziđu, jer javno okupljanje nije prijavljeno“.

O svemu je obaviješten nadležni sud u Banjaluci, dodaje se u saopštenju.

Blagić je, prije nego što je uhapšen, tražio od policije da mu objasni kako je prekršen zakon, jer su se, kako je naveo, „okupile“ samo igračke. Predsjednik „ReStarta“ je odveden u policijsku stanicu, a na Trgu Krajine ostali su policajci koju su „opkolili“ igračke, koje su nešto kasnije takođe privedene.

(Žurnal)