Sonja Karadžić: Ponosna sam na oca!

0
7

“Dosadašnji tok suđenja je pokazao da tužilaštvo Haškog tribunala nema nijedan ozbiljan dokaz protiv mog oca”, izjavila je za frankfurtske “Vesti” Sonja Jovičević Karadžić, ćerka haškog optuženika Radovana Karadžića.

Ona tvrdi da ga tužilaštvo namerno zatrpava “smećem” od nepotrebnih dokumenata kako bi ga iscrpli i u krajnjem slučaju nametnuli advokata, što se, po njenim rečima “neće dogoditi”.

Na pitanje da li je Radovanu Karadžiću bilo loše prošlog meseca ona je odgovorila da je sada bolje, iako ne sasvim dobro.

“To ste mogli da vidite u nastavku suđenja 26. oktobra. Nadam se da će i ova pauza pomoći da se oporavi, iako radi na dodatnih 15.000 stranica materijala”, istakla je Sonja Karadžić.

“Zbog pravila Haškog tribunala ne mogu da iznosim sve što znam, ali ono što je javno izrečeno tokom suđenja dovoljno je da se stekne okvirna slika: njega od početka Tužilaštvo zatrpava mnoštvom materijala, hiljadama dokumenata za koje znaju da mu neće biti potrebni po optužnici”, rekla je u vezi uzroka oboljenja.

Upitana da li je moguće da Tužilaštvo to radi namerno Karadžićeva je odgovorila potvrdno.

“Mom ocu su nametnuta četiri radna dana u sudnici, što nije imao niko do sada. Skraćuje mu se vreme za unakrsno ispitivanje svedoka, dovode kvazi-eksperti i svedoci-papagaji, sve da izgubimo iz vida ono što bi trebalo da bude cilj – utvrđivanje kompletne istine. To je, za sada, samo cilj mog oca. Da ne govorim o držanju u sudnici satima pod ventilatorom od kojeg se smrzava, koče mu se vrat i leđa, ometa cirkulacija u mozgu”, rekla je ona.

“Ja sam zadovoljna što se sa svakom sledećom sesijom dokazuje koliko je i zašto je to Tužilaštvo sramno nespremno dočekalo ovaj proces pod šapom čoveka znanog kao “bruka od Holbruka”, objasnila je koliko je ponosna na oca tokom dosadašnjeg suđenja.

Sonja Karadžić je ukazala da njen otac nije imao, niti ima ikakvu pomoć od strane vlasti BiH i RS i dodala da je i dalje aktuelan problem finansiranja odbrane, pa je sa osam plaćenih saradnika smanjen broj na pet, a obim poslova se povećao bar 20 puta.

“Sve ovo mučenje mog oca i smaranje svih nas, a nekada i svedoka i sudskog veća, bilo bi izbegnuto da Tužilaštvo ima bar jedan čvrst optužujući dokaz, bar jednog svedoka koji naglo ne gubi pamćenje kad Radovan počne da ga ispituje. Da imaju nešto dovoljno teško – ne bi čekali da iznesu. Ali, nemaju”, zaključila je Sonja Karadžić.

(glasnarodabih.com)