ŠOK U PARLAMENTU BiH; ZUKAN HELEZ JUČERAŠNJI DOGOVOR UPOREDIO SA DEJTONOM: “Nemojte nam ono kao u Dejtonu kad se desilo pa…”

0
1

Na samom početku sjednice javio se za riječ Zukan Helez iz SDP-a koji je zatražio pauzu od pet minuta da se podijeli dopuna dnevnog reda koju predlaže. Helez je istakao da predlaže tačku dnevnog reda “Informacija o dogovoru i odlukama tri člana Predsjedništva BiH o programu reformi” koje su usvojene na sjednici Predsjednistva i koje su poslane u Brisel.

Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas se održava, a zakazana je sa samo jednom predloženom tačkom dnevnog reda. To je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Na samom početku sjednice javio se za riječ Zukan Helez iz SDP-a koji je zatražio pauzu od 5 minuta da se podijeli dopuna dnevnog reda koju predlaže. Helez je istakao da predlaže tačku dnevnog reda “Informacija o dogovoru i odlukama tri člana Predsjedništva BiH o programu reformi” koje su usvojene na sjednici Predsjednistva i koje su poslane u Brisel.

U obrazloženju Helez je naveo slijedeće:

“Cijela država se trese. Nakon godinu dana, bio je kamen spoticanja oko ANP-a. Odjednom, imamo u javnosti da je dogovoreno. Poslanici ne znaju, ovaj visoki dom ne zna šta piše tamo. To je jedan čitav set reformi i mi želimo da i javnost zna o čemu se radi. Građani imaju pravo da znaju. Nemojte nam ono kao u Dejtonu kad se desilo pa i danas imamo posljedice. Nismo znali šta se tamo dešavalo. Nekoliko ljudi je odlučilo o sudbini ove države i njenih građana i ja insistiram da glasamo o ovoj tački dnevnog reda, i da vidimo ko će glasati, ko će podržati, da napravimo pauzu da nam se dostavi taj dokument i da cijela javnost bude upoznata.”

Zatim se za riječ javio poslanik Saša Magazinović koji je pozdravio dogovor, ali također zatražio dostavljanje materijala:

“Ja čestitam na postignutom dogovoru za uspostavu vlasti i smatram da je bilo krajnje vrijeme da se to desi. Ako sam dobro razumio gospodina Šarovića i gospodu Komšića i Džaferovića mi idemo prema NATO-u i ja to i javno pozdravljam. Ako ima ličnog interesa da u politici, a ima, moj lični interes je da se mi krećemo tim putem. Smatram da je zaista bio ispravan stav da bez poštivanja ustava i zakona se ne može formirati vlast i da ide prvo ANP pa onda vlast. I poruka ovdje svima, prije svega kolegama iz SNSD-a, nemojte ovo shvatati kao bilo čiji poraz. Ovo je dobra stvar urađena za državu, i ja zaista bih želio da osim u ovom aspektu reformi imamo priliku na osnovu prijedloga kolege Heleza da dobijemo čitav materijal, i da o njemu raspravljamo. Zašto ne, i kao opozicija da damo podršku ako je to stvarno dobro.”

Izvor: slobodna-bosna.ba