SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: Pogledajte kako je izraleska policajka upucala Palestinca u leđa

0
1

Izraelska policajka snimljena je kako puca Palestincu u leđa “iz zabave”, a šokantni trenutak uhvaćen kamerom obišao je svet, piše “Daily mail”.

Smatra se da je snimak koji je procurio nastao na kontrolnom punktu al-Zaim van Jerusalima. Na njemu se vidi kako graničari viču na arapskom jeziku na palestinskog mladića: “Gubi se odavde!”

Dok je mladić smireno odlazio podignutih ruku jedan od njih – policajka – je uperila pušku ka njemu i pogodila ga u leđa, kako se navodi metkom obavijenim sunđerom. Mladić je pao na tlo u bolu, a snimak je emitovan na izraelskoj televiziji.

Međutim, Kanal 13 prenio je da je policija nastavila da viče na mladića dok je ovaj odlazio, dajući mu kontradiktorne instrukcije. Ovaj se uspaničio a jedan od policajaca ga je pogodio u leđa. Isti kanal je preneo da je policija rekla da mladić nije ozbiljno povređen, iako je izraelski list “Harec” izvestio o “teškoj povredi”.

Izraelska policija je objavila da je policajka sklonjena s dužnosti nakon incidenta, dok su drugi policajci premješteni. Portparol policije Micky Rosenfeld rekao je da je Ministarstvo pravde istražilo incident koji se odigrao pre oko godinu i po.
– Čim se saznalo za incident graničarka je sklonjena s dužnosti. Drugi policajci koji su bili tamo su takođe sklonjeni, a neki od njih su premješteni – rekao je on.

Ministarstvo pravde je u nedjelju saopštilo da će uskoro objaviti da li će optužiti bivšu graničarku. Kako su istakli, istraga je završena nakon četiri saslušanja, ali nije navedeno kad će biti saopštena njihova odluka. Prošle godine na saslušanju sudija je rekao da je osumnjičena očigledno upucala Palestinca “radi zabave”.

U nedjelju je Palestinska oslobodilačka organizacija kritikovala Izrael zbog incidenta i urgirala na Ujedinjene nacije da reaguju.

“Ovaj snimak pokazuje domašaj slijepe mržnje i cionističkog rasizma”, saopšteno je.

Izraelska grupa za ljudska prava B’Celem ukazala je da iza ovog i sličnih incidenata stoji kultura nekažnjavanja. Tri miliona Palestinaca živi na teritoriji pored više od 400.000 Izraelaca u naseljima koja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom zakonu, podsjeća Daily mail.