RATNO STANJE NA ULICAMA HONG KONGA: Masovni protesti ne jenjavaju, grad tone u haos (VIDEO)

0
1

Počelo je kao mirni protest protiv najavljenog zakona o izručenju, a razvilo se u najveće demonstracije kojima se kraj ne nazire tako skoro. Hong Kong je ušao u 24. sedmicu masovnih protesta i blokade javnog prijevoza, obrazovnih ustanova i gotovo svih javnih službi.

Val nezadovoljstva prelio se ulicama Hong Konga 9. juna, kad je gotovo milion ljudi iskazao nezadovoljstvo zbog planiranog uvođenja kontroverznog zakona o izručenju Kini. Prema tom prijedlogu zakona, vlasti Hong Konga mogle bi izručiti osobe kopnenoj Kini u kojoj su sudovi pod kontrolom Komunističke stranke. No, prvo treba objasniti zašto Hong Kong taj prijedlog smatra nedopustivim. Naime, Hong Kong je bivša britanska kolonija koja od 1997. godine pripada Kini po načelu “jedna zemlja, dva sistema”.

Povod za prijedlog zakona o izručenju bio je slučaj muškarca iz Hong Konga koji je optužen da je zadavio svoju trudnu djevojku dok su bili na Tajvanu i potom pobjegao u Hong Kong kako mu se ne bi sudilo. Ali, mnogi građani Hong Konga osjetili su strah da bi taj zakon mogao biti zloupotrijebljen protiv svih onih koji misle i djeluju drukčije od kineske vlade. I tako je sve počelo. Demonstranti su uzeli u ruke zviždaljke i transparente, odjenuli se u crno (neformalna uniforma demonstracija) i marširali ulicama.

Međutim, kako je policija umjesto riječima počela odgovarati suzavcima, vodenim topovima i gumenim mecima, tako je i dio demonstranata zamijenio način izražavanja nezadovoljstva – izvadili su palice, boce, cigle, kišobrane, lukove i strijele. Umjesto jednog, poslali su pet zahtjeva – ukidanje zakona o izručenju, provođenje neovisne istrage o brutalnosti policije tijekom demonstracija, prestanak nazivanja demonstranata “pobunjenicima”, amnestija pritvorenih demonstranata i univerzalno pravo glasa.

U najnovijem incidentu, kada su demonstranti u nedjelju zauzeli zgradu univerziteta, ozlijeđen je jedan policajac. Prema prvim informacijama pogođen je strijelom. Demonstranti se, naime, naoružavaju, a luk i strijele jedno su od omiljenih, lako dostupnih oružja.

Stotine demonstranata naoružani ciglama i Molotovljevim koktelima napravili su barikade te blokirali četvrt Hung Hom. Specijalna policija uzvratila je vodenim topovima i suzavcem, a u žestokom okršaju nastao je niz požara.

(slobodna-bosna.ba)