PREPUŠTENI SAMI SEBI: Niko ne želi pomoći rudniku Kreka, a tražili su samo…

0
1

Zbog teške finansijske situacije Rudnik Kreka ne može dobiti bankovnu garanciju, a samim tim ni potpisati ugovor o koncesiji za iskopavanje uglja, pa radi bez dozvola.

Rudnici Kreka tokom 2019. godine iskopavali su ugalj bez odgovarajuće dokumentacije i dozvole, kao i bez važećeg ugovora o koncesiji na iskopavanje, koji su početkom godine morali potpisati s Vladom Tuzlanskog kantona. Razlog zbog kojeg nisu dobili dozvolu za iskopavanje, odnosno koncesiju jeste nemogućnost rudnika da, zbog nepovoljne finansijske situacije, dobije bankovnu garanciju da koncesione naknade može isplaćivati.

Odgoda plaćanja

Kako je kazao ministar privrede TK-a Asmir Hasić, Vlada je s kantonalnom Komisijom za koncesije već pripremila ugovore, a za njihovo potpisivanje potrebno je samo da rudnici dostave validnu bankovnu garanciju.

– Mi smo sve završili i samo čekamo bankovnu garanciju, koju čisto sumnjam da oni u ovom momentu mogu dobiti. Oni žele da prebace teret na Vladu TK-a, ali mi nismo doveli rudnik u ovu situaciju, da ne može dobiti bankovnu garanciju, nego su ga doveli drugi koji to moraju priznati. Umjesto toga, oni traže od nas da se promijeni Zakon o koncesijama. Kreka je sad zbog pojedinaca kao ružno pače, nijedna banka ih neće ni pogledati, istakao je ministar Hasić.

Iz Rudnika Kreka nam je potvrđeno da su u nekoliko navrata pokušali dobiti bankovnu garanciju, ali bezuspješno.

– Još nemamo bankovnu garanciju. Uputili smo ponovo poziv bankama da tražimo bankovnu garanciju, ali niko nam se još nije javio, tako da je i dalje nemamo, potvrdio nam je direktor Osman Bleković.

Zbog nemogućnosti dobijanja bankovne garancije, Kreka je u nekoliko navrata od Vlade TK-a tražila da izmijeni Zakon o koncesijama i izbaci odredbu kojom je bankovna garancija obavezan preduslov za dobijanje koncesije. S obzirom na to da cijeli slučaj traje od početka godine, Kreka je nastavila iskopavanje bez potrebnih dozvola te dodatno nagomilala dug po osnovu koncesionih naknada.

– Kreka nije platila koncesionu naknadu cijelu 2019. godinu, nismo je ni obračunali, ali njihov godišnji dug je otprilike oko 1,1 milion KM u toku kalendarske godine, dodao je Hasić.

Osim deset mjeseci 2019, Kreka duguje i koncesione naknade za tri kvartala 2018. godine od oko 772.000 KM. Prvi kvartal 2018. je isplaćen, a rudnik je sada zatražio i odgodu plaćanja ovog duga, što je Vlada TK-a i odobrila.

– Vlada TK-a je uvažila zahtjev Rudnika Kreka i prihvatili smo protokol koji bi startao od 20. novembra ove, a završavao 20. aprila naredne godine i pokrivao bi cijeli iznos od oko 772.000 KM. Želimo da pomognemo rudniku da izađe iz ove situacije, naglasio je Hasić.

Duguje i Đurđevik
Od direktora Osmana Blekovića više nismo uspjeli dobiti nikakve informacije, s obzirom na to da je, čuvši da je novinar s druge strane telefonske linije, pojurio na sastanak, koji je bio u toku.

Vlada TK-a je prihvatila i tekst protokola izmirenja dospjelih a neuplaćenih koncesionih naknada za Đurđevik, koje iznose ukupno 343.000 KM. Prema novom protokolu, ovaj dug će biti isplaćen u tri rate, od 20. januara do kraja marta naredne godine. Odgoda isplate je dogovorena kako bi Đurđevik uspio u ovoj godini dobiti bankovnu garanciju i potpisati ugovor o koncesiji.

(oslobodjenje.ba)