POBJEDA KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Dokument Program reformi ide u sjedište NATO-a u Brisel

0
2

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Saopćeno je ovo nakon današnje sjednice.

– Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je za “Nezavisne” da je postignut dogovor oko imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Kako je pojasnio, postignut je dogovor i o ANP-u (Godišnji nacionalni program).

“Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan”, rekao je Komšić.

Šefik Džaferović bošnjački član predsjedništva BiH danas je na svojoj FB stranici objavio informaciju da je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dogodio se Kopernikanski obrt – Milorad Dodik prihvatio je slanje dokumenta u Brisel kojim se aktivira MAP, a zauzvrat je Zoran Tegeltija imenovan za mandatara za Savjet ministara BiH, napisao je na svom blogu politički analitičar Slobodan Vasković.

Vasković tvrdi da se usvojeni Dokument ne zove godišnji nacionalni program (ANP), već ima drugi naziv (Program reformi BiH), što ne mijenja bitno na suštini.

NATO je, kako Vasković, prihvatio slanje tog dokumenta u Brisel i on, ističu, znači aktivaciju MAP-a.

Vasković piše daje Dodik uporno godinu dana tvrdio da u Brisel neće poslati nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, ali se, kako se još uvijek nezvanično tvrdi, slomio i povukao.

Dodik je pomenuti dokument odbio u petak, 15.11., da bi ga prihvatio 19.11.o.g.., zaključuje Vasković.

(slobodna-bosna.ba)