Vijesti

OTKRIVENO: Evo zašto je Dodik preko noći pristao na ANP!

– Uobičajeno je napadati iz svih raspoloživih oružja, braniti neodbranjivo, tumačiti neviđeno i nepročitano. To je stil političkog življenja kod nas i uopšte me ne čude ovakve reakcije.

Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić za Vijesti.ba komentarisala je dogovor članova Predsjedništva BiH od prije dva dana koji je rezultirao usvajanjem Programa reformi BiH.
– Dogovor je došao kao grom iz vedra neba, iako se na njemu radilo u tajnosti. Logično pitanje koje postavljam – da li je ovaj dogovor mogao da se postigne i ranije, a ne da se bh. javnost mrcvari do granica iznemoglosti, i šta je to presudilo da se tako „brzo“, preko noći, naši političari ipak mogu dogovoriti – pita se Topić.

Prema njenim riječima, dogovor je uslijedio zbog spleta nekoliko okolnosti: od inicijative SDS-a i PDP-a za izmjenu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, javnog distanciranja SDA od ponuda SDS-a i PDP-a, neimenovanja potpredsjednika NSRS iz reda Bošnjaka, međunarodne meditacije, opravdanog optimizma Dragana Čovića (istina, kojeg jedino s njim nije dijelio Milorad Dodik), pa do nasušne potrebe za deblokadom zarobljenog novca za brojne projekte u zemlji.

– Sve su to bile tajne i javno neupućene poruke među političkim saveznicima, koje je trebalo iščitati između redova – smatra Topić.

Zanimljivo je, ocjenjuje, da su već neko vrijeme savjetnici članova Predsjedništva BiH iza očiju javnosti radili na stvaranju prihvatljivog papira za Brisel i da je ipak riječ o dokumentu koji se skriva od javnosti.

– Dakle, o samom sadržaju dokumenta možemo nagađati, što se i sada radi, zavisno od oka posmatrača. Izvjesno je jedino da je dokument promijenio naziv i kao tačka sporenja u vidu ANP-a postao prihvatljiv za sve pregovarače i neprihvatljiv za oponente – navodi Topić.

Već je viđena politička praksa u bh. političkom životu, mišljenja je naša sagovornica, da usvojeni dokument brane svi koji bi trebali biti u sastavu novog saziva Vijeća ministara BiH, dok ga istovremeno napada opozicija.

– Uobičajeno je napadati iz svih raspoloživih oružja, braniti neodbranjivo, tumačiti neviđeno i nepročitano. To je stil političkog življenja kod nas i uopšte me ne čude ovakve reakcije. Politička bitka se ovdje vodi veće decenijama podizanjem političke temperature. Danas ćete zagovarati jednu političku ideju, kada to čini politički protivnik, napast ćete ga, jer je on taj koji zagovara nešto. Kad on to čini, to je vrlo loše, a kad istu stvar radimo mi, onda je to najbolja politička opcija – naglašava Topić.

Naši političari, nastavlja, majstori su političke manipulacije „i dok su im stada ovakva, ne treba da brinu za svoju političku budućnost“.

– Čak se unutar jedne grupe ne postavlja pitanje što ste danas govorili jedno, sutra branite drugo. Najbolje ću to ilustrovati kroz komentar Nenada Stevandića, koji dokument vidio nije, ali bezuslovno vjeruje Dodikovom tumačenju istog – poručila je Topić.

Dogovor je, smatra, definitivno postignut pod palicom predstavnika međunarodne zajednice, odnosno pojedinih ambasadora, a dijelom je uslijedio i zbog straha da bi se kockice u formiranju Savjeta ministara BiH mogle posložiti drugačije, te da bi neki akteri lako mogli ispasti iz dobitne kombinacije.

– Voljela bih biti optimistična poput Dragana Čovića i nadati se pokretanju političkih procesa unaprijed. Ali sam nekako uvijek sumnjičava, jer me iskustvo jednostavno uči da aktuelni politički lideri znaju ili, pak, žele voziti jedino unazad. Bezbroj puta smo vidjeli odustajanje od potpisanih sporazuma i dogovora, kad su potpisnici procijenili da im to može naškoditi i da javnostima ne mogu prodati ono što su naumili. Ili im, pak, neko drugi sa strane zavrne ruku – konstatuje Topić.

Bilo bi veliko iznenađenje, dodaje, da se probudimo a da sve ide bez problema, da imamo funkcionalnu vlast, usmjerenu ka građanima.

– Ne znam kako bismo se snašli i funkcionisali u takvom okruženju – zaključuje Topić.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt