OPASNA IGRA ALEKSANDRA VUČIĆA; SRBIJA MAHNITO KUPUJE ORUŽJE, ALI NE SAMO OD RUSA: Stižu vojni i policijski helikopteri kakve koristi i AMERIČKA VOJSKA, evo koliko su iskeširali do sada…

0
3

I dok je Srbija u prvoj polovici prošle godine bila na petom mjestu liste najvećih kupaca njemačkog oružja s gotovo 105 milijuna eura, u ovoj godini je Beograd sklopio ugovore u vrijednosti od nešto više od dva milijuna eura

Srbija je prošle godine bila jedan od najvećih kupaca njemačkog oružja, no u prvoj polovici ove godine stvari izgledaju drugačije. Objavljeni su i iznosi za koje Hrvatska, Slovenija i BiH uvoze oružje iz Njemačke, piše Deutsche Welle.

Njemačka vlada je u prvoj polovici ove godine odobrila izvoz oružja u Hrvatsku u vrijednosti od oko pola milijuna eura, stoji u izvješću nadležnog njemačkog Ministarstva gospodarstva. U Sloveniju će biti prodano njemačkog oružja za oko 6,33 milijuna eura, a u BiH oružje vrijedno oko 415.000 eura.

I dok je Srbija u prvoj polovici prošle godine bila na petom mjestu liste najvećih kupaca njemačkog oružja s gotovo 105 milijuna eura, u ovoj godini je Beograd sklopio ugovore u vrijednosti od nešto više od dva milijuna eura. Gotovo cijeli prošlogodišnji iznos odnosio se na kupovinu njemačkih helikoptera i rezervnih dijelova za njih.

Najveći kupci oružja u prvoj polovici ove godine bili su Mađarska, Egipat, Južna Koreja, SAD i Australija, dok je ta lista u prvoj polovici 2018. izgledala ovako: Alžir, SAD, Saudijska Arabija, Pakistan i Srbija.

infografika: Deutsche Welle

Ono što je mnogo više zainteresiralo Nijemce u toj statistici je to što se smanjio izvoz oružja u Saudijsku Arabiju. Za taj pad prodaje postoji politički razlog. Krajem prošle godine u Istanbulu je brutalno ubijen saudijski disident Jamal Khashoggi i njemačka vlada je u znak prosvjeda najavila da će prekinuti izvoz oružja. Doduše, Berlin je još ranije obećao da će prestati prodavati oružje „zemljama koje su direktno umiješane u rat u Jemenu”, ali to upozorenje nije sasvim ispunjeno.

Njemačka vlada je omekšala svoj stav. Ranije sklopljeni dogovori o prodaji oružja i dalje se realiziraju, a izvoz naoružanja koje se neće direktno koristiti u sukobu i dalje je dozvoljen. Pored toga, Saudijska Arabija i dalje nesmetano kupuje oružje od konzorcija europskih kompanija, pa čak i kada je Njemačka jedan od glavnih proizvođača. Na primjer Njemačka isporučuje oko trećine dijelova za borbene zrakoplove Eurofighter koje Saudijska Arabija kupuje.

Ove godine nadmašit će rekord iz 2015.

Prema službenim podacima o odobravanju prodaje oružja, 2019. bi mogla nadmašiti rekord iz 2015. Prije četiri godine je, naime, njemačka vlada odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 7,9 milijardi eura, a do kraja listopada ove godine već je odobreno 7,4 milijardi.

Vlada u Berlinu rijetko odbija dogovore o prodaji oružja – to se može vidjeti ako se pogledaju razdoblja od prvih deset mjeseci ove i prošle godine kada je odbijeno manje od jedan posto zahtjeva njemačkih tvrtki.

“Prolazi gotovo svaki zahtjev”, kritizira zastupnica njemačke Ljevice Sevim Dagdelen i zaključuje: „To je čista formalnost.”

Podsjetimo, srbijansko ministarstvo odbrane preuzelo je četvrti od ukupno šest naručenih helikoptera Airbus H145M za potrebe Vojske Srbije. Riječ je o lakim višenamjenskim dvomotornim helikopterima koje koristi američka vojska i njemački specijalci, dok će ih naši susjedi koristiti za potrebe vojske, njih šest te po tri za potrebe policije.

Prvi korisnici ovog helikoptera bili su francuska civilna zaštita i nacionalna žandarmerija te policija njemačke savezne države Hessen. Za nabvu helikoptera vrlo brzo su opkazale interes i Sjedinjene Države te su 2006. godine za potrebe svoje vojske naručile čak 345 primjeraka ukupne vrijednosti tri milijarde dolara. U skladu s tradicijom imenovanja helikoptera, ova uvozna letjelica nosi naziv UH-72 Lakota. Sedam godina kasnije na kupnju 15 primjeraka odlučila se i njemačka vojska koja ih koristi za potrebe posebnih misija. U vojne svrhe ove helikoptere koristi još Albanija, Bolivija i Kazahstan.

(slobodna-bosna.ba)