Vijesti

OGLASIO SE I MILOŠEVIĆEV APOLOGETA HANDKE: Ponovo je STAO U NJEGOVU ODBRANU, i ponovo MANIPULIRA ČINJENICAMA

Austrijski nobelovac za književnost Peter Handke u srijedu je branio svoju glasnu podršku Srbima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im godinama, ali je kazao da se “nikada nije klanjao” pred Slobodanom Miloševićem.

Izbor Švedske akademije izazvao je zgražanje na Balkanu i van njega, zbog Handkeovog divljenja ratnom zločincu Slobodanu Milioševiću.

Pored svojih književnih djela, Handke je kritikovan u široj javnosti zbog govora iz 2006. na sahrani Slobodana Miloševića, koji je preminuo pod optužbama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Govoreći za njemačke sedmične novine Die Zeit, Handke je kazao da je “naravno” morao biti na Miloševićevoj sahrani 2006.

“On je glasao protiv raspada Jugoslavije na jednim od posljednjih izbora. Njegova sahrana također je bila i sahrana Jugoslavije. Jesu li ljudi zaboravili da je to bila država osnovana u protivljenju Hitlerovom Reichu?”, izjavio je Handke.

Istovremeno je kazao da se “nije klanjao pred njim, ni interno ni eksterno”.

“Jedan novinar je napisao da sam ja navodno izrazio naklonost prema Milioševiću. Nikada!”, izjavio je književnik za Die Zeit.

On također nije izrazio žaljenje zbog svojih tekstova, čak iako je bio optužen da je minimizirao srpske ratne zločine u knjizi iz 1997. godine “Putovanje na rijeke: Pravda za Srbiju”.

“Nijedna riječ koju sam napisao o Jugoslaviji ne može se osuditi, nijedna. To je književnost”, kazao je.
U tim vremenima, “izvještavanje o Srbiji bilo je monotono i jednostrano”, izjavio je Handke za Die Zeit.

U ovom su mjesecu majke iz Srebrenice protestovale u Sarajevu protiv dodijele Nobelove nagrade Handkeu.

One tvrde da će svake sedmice protestovati pred švedskom ambasadom do uručenja nagrade, 10. decembra.

Srpske snage u julu 1995. ubile su više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici. Žene iz tog grada nosile su fotografije Handkea za koga tvrde da je posjetio Srebrenicu manje od godinu dana nakon genocida.

“Nobelova nagrada Handkeu glas je podrške našem poniženju od negatora genocida”, napisale su one u pismu švedskom kralju koje su predale ambasadoru te zemlje, prenosi AFP.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock