NOVA DRAMA NA KOSOVU: Srbijanski obavještajci tvrde da su TERORISTI planirali dići u zrak VISOKE DEČANE…

0
1

„Albanski teroristi na Kosmetu planirali su da raznesu manastir Visoki Dečani, a privedeno je lice za koje se sumnja da je htjelo da izvede napad, pišu “Večernje novosti”

List navodi da monaštvo ove pravoslavne svetinje niko nije obavijestio o ovom događaju, da je uhapšeni Albanac čiji su inicijali A.I. u stvari optužen za krivično djelo pljačka i prisila, a da su oštećena lica svjedočila da ih je on mjesecima prisiljavao da zajedno napadnu manastir.

Podsjeća se da su zvanične institucije Prištine pokušale da demantuju povezanost ovog događaja sa terorizmom, ali da portparol kosovske policije Daut Hoxha nije osporio “hitan interni izvještaj kosovske policije” iz kojeg su ove veze jasne.

List podsjeća kako su pripadnici italijanskog Kfora 2016. godine osujetili plan džihadista da napadnu manastir, a srpske bezbjednosne snage došle su do saznanja da su Visoki Dečani i Pećka patrijaršija bili meta za napad za božićne praznike 2018. godine, ali se od napada navodno odustalo, podsjeća list.

Na zidovima pomoćnih zgrada Visokih Dečana 2014. godine ispisani su grafiti u znak podrške “Islamskoj državi” kao i Oslobodilačkoj vojsci Kosova, dok je 1999. godine zabilježen pokušaj granatiranja manastira.

“Večernje novosti” navode da priča o napadima nimalo ne čudi ako se zna da je Kačanik označen kao baza za obuku pripadnika “Islamske države”, odnosno džihadistička prijestonica Evrope. Iz kampova u brdima i šumama na ratišta širom svijeta otišli su brojni Albanci.

Izvor: slobodna-bosna.ba