Nastavak akcije Var: Azmir Husić otišao u Ameriku, šta je otkrio Salem Prolić?

0
2

Prva akcija policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je organizirana na pet lokacija u Bosni i Hercegovini, na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultirala je hapšenjem 12 osoba koji se sumnjiče da su učestvovali u lažiranju nogometnih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH.

Podsjetimo, prilikom realizacije ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja te primanje dara i drugih oblika koristi, o čemu je portal.

Od ukupno 12 osoba, njih pet, za koji se sumnja da su glavni organizatori (sudije Kenan Bajraktarević i Ilija Živković, te članovi sudijskih komisija i delegati Vladimir Dominković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović) predati su u nadležnost Tužilaštva BiH, odakle će prijedlog za određivanje pritvora u zakonskom roku biti upućen prema Sudu Bosne i Hercegovine.

Ostalih sedam optuženih su nakon informativnih razgovora napustili prostorije SIPA-e i u utorak su pušteni na slobodu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Od njih sedam na spisku su sudije Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš te funkcioneri koji rade u Nogometnom savezu Federacije BiH i NSBiH.

Svi oni su, zajedno sa bivšim poznatim sudijom Salemom Prolićem, pristali na saradnju sa Tužilaštvom BiH i oni će se braniti sa slobode. Bivši sudija iz Sarajeva priznao je djela i pristao je da pomogne Tužilaštvu. On će biti jedna od ključnih osoba u ovoj akciji, a istražiteljima SIPA-e je već dao prve informacije.

Svi oni se terete za tri krivična djela – organizovani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja.

Javnost u Bosni i Hercegovini očekuje nove istrage u ovom slučaju, s obzirom na to da je lažiranje utakmica u Bosne i Hercegovini tema o kojoj se posljednjih godina uveliko piše.

Ono na što pripadnici SIPA-e i Tužilaštva BiH trebaju obratiti posebnu pažnju je kladioničarka mafija, koja u ovom slučaju ima daleko veću ulogu od 12 uhapšenih.

Novinari koji pomno prate dešavanja u našem nogometu bili su svjedoci brojnih čudnih rezultata u proteklim sezonama, ne samo na podrčju FBiH već i RS, gdje su često dolazile žalbe pojedinih klubova da su oštećeni i na utakmicama u prvom rangu takmičenja u Republici Srpskoj.

“Sudije su tu najmanji problem. Oni sude za 100, 200 ili nekoliko stotina maraka, a kladioničarska mafija je ta koja uzima veliki novac, nakon što oni uvežu tri, četiri utakmice za koje znaju ishode utakmica. Savjet SIPA-i i Tužilaštvu BiH – pretresite malo i kladionice”, smatra jedan korisnik društvenih mreža, s čijim su mišljenjem saglasni brojni novinari u BiH.

Pripadnici SIPA-e su u razgovoru za Radiosarajevo.ba potvrdili da na ovome neće stati. U javnosti se već spominju pojedina imena koji bi mogli pomoći istražiteljima u rješevanju slučajeva koji već izvjesno vrijeme stoje u ladicama naših inspektora.

Jedan od njih je svakako predsjednik Tuzla Cityja Azmir Husić, koji se, između ostalih, spominje kao osoba s kojom će istražitelji SIPA-e razgovarati u narednom periodu.

“Predsjednik Husić je na putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni koji znaju njegove poslovne planove, Husić još od 2010. godine svaka dva mjeseca provede u Americi u novembru i decembru. On u SAD ima firme i tamo je uvijek u ovo vrijeme. Kazat ću samo da je Husić porodicu iz Amerike doselio u BiH i nema potrebe da neko vrši spekulacije da se neće ni vraćati. Kontaktirali smo ga i on se samo na informacije nasmijao. Voli on BiH i naš klub, a sve te optužbe imaju veze s nekih sportskim planovima našeg predsjednika. Sve to će pričekati, jer se Azmir neće vratiti do 2020. godine”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Tuzla Cityja.

Izvor: radiosarajevo.ba