Showbiz

NAKON TRAGIČNE SMRTI, PROCURILA ŠABANOVA NAJVEĆA TAJNA : Ljudi se izbezumili kad su čuli OVE detalje!

Jedan od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora otkriva kako je pre više od 40 godina u stihovima opisao svoj dolazak u Beograd, od čega je kasnije nastao legendarni hit u Šaulićevom izvođenju

Jedan od najpopularnijih narodnih pesama „S namerom dođoh u veliki grad“, koju je pokojni Šaban Šaulić otpevao 1979. godine, prvobitno nije bila onakva kakvom je svi znamo.

Kompozitor i tekstopisac Rade Vučković ispričao nam je kako je nastao ovaj vanvremenski hit kada je on, kao student Muzičke akademije, tek pristigao u Beograd. Nekoliko godina kasnije, prema njegovim riječima, tekst i melodija dospjeli su u Šabanove ruke, pa je tada pjesma pretrpjela značajne promjene.

– Tekst te pjesme, prvobitni, uopšte nije izgledao tako. Napisao sam pjesmu za sebe, kao autobiografsku, napravio sam i melodiju. Šaban je to čitao i slušao kad sam ja pjevao, pa mi je jednom rekao da to uobličim za narodnu pjesmu jer mu se mnogo sviđa – rekao je Vučković, napominjući da je od samog početka bio siguran da će „S namerom dođoh u veliki grad“ postati evergrin.

– Znao sam i da će se slušati godinama. Nije to kao danas, da se prave sezonske, ljetnje pjesme za kojekakve pjevače. Uostalom, kakvi su danas pevači, takvi su i tekstopisci. A pjesme su još gore — dodao je on.

Nakon 50 godina rada Rade će organizovati koncert na kojem će velike zvijezde narodne muzike otpjevati najveće hitove koje je on pisao.

U Kombank dvorani 24. decembra nastupiće, pored njega, i Halid Bešlić, Ida Šaulić, Šerif Konjević, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Jelena Vučković i drugi. Poseban segment biće posvećen Šabanu, a svi prisutni minutom ćutanja odaće počast pokojnom kralju narodne muzike.

Ovako je pjevao Šaban.

“S namerom dođonh u veliki grad, ostade za mnom moje rodno mesto a rastanku majka grlila me dugo, čuvaj se, sine, i piši nam često A ja sam počeo da lutam, ja više ne znam s kim venčavo sam se i razvodio s kafanama velegradskim. Stanovo sam negde na kraju grada, trošio očeve poslednje pare gledao sam raskoš i srećne ljude, Setio se majke i kuće stare. Možda i takav postao ne bih da mi je ona pružila radost azočaran u život i najveću ljubav, rasipao svoju nesrećnu mladost.”

Ovo je je ogrinalni tekst pesme “S namerom dođoh u veliki grad”

“S namerom dođoh u Beograd da studiram i sviram gitaru, al” prevari me menadžer jedan, ja počeh da pevam u baru. Stanovo sam negde na Slaviji trošio očeve poslednje pare, pio sam jogurt, a jeo viršle i pušio jeftine cigare. A onda sam sreo nju i počeh da joj se divim. Predložila mi jedne večeri da dođem kod nje da živim. I spakovao sam svoj stari kofer, gitaru uzeo sa sobom. I plakala je moja gazdarica kad sam joj rekao zbogom. Ljubav je trajala kratko, a onda svađa poče. Bila je ljubomorna i zavidna na moje pesme i ploče. I onda sam počeo da lutam, ja ne znam više s kim. Venčavo sam se i razvodio s kafanama beogradskim.”

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt