NAJVEĆE TAJNE DAYTONA: Kako je pijani Slobo izgubio Kosovo

0
1

Nekadašnji gospodar života i smrti čitave bivše Jugoslavije nije se mogao nositi s američkim zahtjevima.

Iza zatvorenih i dobro čuvanih vrata američke vojne baze Wright-Patterson politička vhuška Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pregovarala je tri sedmice kako bi napokon zaustavili krvavi sukob.

S američke strane su tu bili i državni tajnik Warren Christopher, ali i RIchard Holbrooke kao glavni kreator sporazuma.

Srpska strana često napominje da je upravo u Daytonu zapečaćena sudbina Kosova.

Nebojša Vujović, jugoslavenski diplomat i član delegacije u pregovorima, u knjizi “Posljednji let iz Daytona – pregovori iza zatvorenih vrata” opisuje neke doista neobične scene. Osim potoka alkohola u sobi Slobodana Miloševića, Vujović prenosi kako su Amerikanci spremali sporazum kojim bi se garantirala autonomija kosovskim Albancima, a sve u okviru državnih granica Srbije.

Naime, američko rukovodstvo je imalo ideju da se u Daytonu riješi i problem Kosova pa su preko Nebojše Vujovića poslali Miloševiću nacrt sporazuma koji je predviđao široku autonomiju za Albance, izgradnju njihovih institucija koje su bili napustili, smanjivanje centralizovanog uticaja Beograda, ali je to rešenje podrazumevalo ostanak Kosova u okviru Srbije.

Milošević je to odbio.

Proje toga, niko nije imao hrabrosti da Miloševiću odnese dokument koji je Vujović prvo pokazao ministru spoljnih poslova Milanu Milutinoviću koji ga je pogledao i rekao: “Je l‘ ti hoćeš da mene Sloba ubije? Idi, sam ga odnesi i sretno ti bilo”.

Nezahvalna dužnost pripala je Vujoviću, a kako je to izgledalo on plastično opisuje u knjizi.

“Milošević je pročitao dokument i ljutito ustao. Zatim je zgužvao papire i gađao me njima u glavu: ‘Je l’ se oni to sa mnom zajebavaju? Pa šta oni misle, ko sam ja, kakvo Kosovo, to je unutrašnje pitanje Srbije, ne dolazi u obzir. Reci tim svojim washingtonskim prijateljima da ne dolazi u obzir da se sa mnom zajebavaju. Jer ako se budu zajebavali, dobit će dobro zajebavanje”, prenosi Vujović kako je izgledala ta situacija.

Američki delegati odmah su rekli Vujoviću da su upravo propustili priliku za rješavanje situacije na način prihvatljiv objema stranama.

Svjedoci iz tog vremena pričaju da je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, gdje je parafiran sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Miloševićeva soba bila vrlo popularno mjesto, gdje su često dolazili stranci i dugo se zadržavali zbog – viljamovke. Unošenje alkohola bilo je zabranjeno, ali on ju je švercao govoreći da je riječ o šumadijskom čaju.

Bivši jugoslavenski premijer Momir Bulatović, koji je bio s Miloševićem sve vrijeme pregovora, kaže da je unošenje rakije bilo zabranjeno.

“U bazi Wright-Patterson nije bila dozvoljena konzumacija alkohola. Budući da smo mi tamo bili dosta dugo i maltene kao zatvorenici, Miloševićeva soba je bila najpopularnije mjesto. Mi smo tamo donijeli puno viljamovke, rakije s kruškom, a prijavili smo je kao šumadijski čaj. A ko god je došao na pregovore u Miloševićevu sobu, zadržao se puno dulje zato što su naše zalihe viljamovke trajale jako dugo”, otkrio je Bulatović za Kurir.