Fajon o promociji knjige u Beogradu: Za negiranje zločina nema mjesta u Europi

0
2

Predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je održavanje promocije knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” Ilije Brankovića u utorak navečer u beogradskom Domu Vojske Srbije, a u organizaciji Ministarstva odbrane te zemlje.

Na promociji su govorili Dževad Galijašević, Milorad Kostadinović i Petar Škrbić.

Podsjećamo, 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji je od agresorske granate ispaljene s Ozrena stradala 71 mlada osoba.

Za ovaj zločin pred Sudom BiH Novak Đukić je osuđen na 20 godina zatvora, koji, uprkos presudi Državnog suda u BiH, mirno živi u Srbiji, dok ta država negira njegove zločine.

Promocija knjige je izazvala brojne reakcije i osude, a među ostalima promociju su osudili i kritizirali komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović i Fond za humanitarno pravo Srbije.

Pitali smo Fajon, dugogodišnju agilnu zastupnicu članicu Evropskog parlamenta, kako vidi prakse negiranja zločina na prostorima bivše Jugoslavije, prije svega, genocida u Srebrenici, ali, evo, i drugih zločina, a u kontekstu europskog puta Srbije? Koliko je važno suočavanje s prošlošću, ma kakva ona bila, na bilo kojoj strani?

“Svaki pozitiva korak za pomirenje na Balkanu jako je važan. Negiranje genocida u Srebrenici, ali i sve što se radi da bi se desile dodatne podjele, sukobi, dodatne tenzije, nacionalizam – za to nema mjesta u Europi. Svi koji žele to raditi mislim da će morati preuzeti odgovornost za stabilnost u region. Za sve te dodatne tenzije, nacionalizme, sukobe, govor mržnje, za sve to nema mjesta u nekoj otvorenoj, progresivnoj i modernoj Evropi”, kazala je Fajon za Radiosarajevo.ba.

Kompletan intervju sa Tanjom Fajon tokom kojeg smo razgovarali o evropskoj budućnosti Balkana, zastojima na tom putu, izazovima jačanja utjecaja Rusije, Kine, Turske, (ne)izvršenju važnih presuda u slučaju “Sejdić-finci”, “Zornić”, “Pilav”… u BiH, špekulacijama o mogućem ukidanju viza za građane Zapadnog Balkana, te hrvatskom predsjedavanju EU i patenralizmu susjeda prema BiH, objavljujemo sutra na portalu Radiosarajevo.ba.

Autor: Radiosarajevo.ba