DŽAFEROVIĆ ODRŽAO OŠTAR GOVOR U ZAGREBU: Govorio je o rastućoj islamofobiji, a pecnuo je i Hrvate i Srbe zbog odnosa prema migrantima! - BH-Magazin
Vijesti

DŽAFEROVIĆ ODRŽAO OŠTAR GOVOR U ZAGREBU: Govorio je o rastućoj islamofobiji, a pecnuo je i Hrvate i Srbe zbog odnosa prema migrantima!

Prilično oštar govor održao je na kongresu Enropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH.

Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine već dulje vrijeme nisu dobri pa to nije propustio spomenuti ni Džaferović u svom govoru u kojem je prozvao i Evropsku uniju da ne pomaže dovoljno da se riješe problemi oko sve većeg broja migranata koji su preplavili BiH, a s kojima se teško mogu nositi.

Džaferović je kazao da su pod pritiskom populističkog vala ugroženi principi na kojima se temelji EU, a to su demokratija, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala te društvena solidarnost, a EPP je sve vrijeme bio i ostao zaštitnik tih principa i čuvar ujedinjene Evrope.

Istaknuo je da je današnje vrijeme u kojem se događa migrantska kriza i u kojem se vode rasprave unutar Europske unije o zapadnom Balkanu otvorilo važno i osjetljivo pitanje odnosa Europe i islama.

‘Većina vas pripada narodima i strankama koji baštine kršćansku tradiciju. Ja pripadam narodu koji baštini islamsku tradiciju. Različitih smo religija, ali nam je zajednička vjera u Boga i abrahamska tradicija. Prijatelji smo, dijelimo zajedničko evropsko tlo, pripadamo istoj političkoj grupaciji. Naše različitosti ne sprječavaju nas da imamo zajedničku viziju Evrope. Naprotiv, bogatstvo naših različitosti temelj je te naše vizije’, istaknuo je potpredsjednik SDA u Zagrebu.

Različitosti nam ne smetaju da imamo istu viziju Evrope koja bi bila nezamisliva bez poštivanja različitosti i zbog toga je islamu mjesto u Evropi jednako kao i kršćanstvu, judaizmu i svima drugima.

Naveo je da danas u Evropi nažalost postoje politike koje se ne slažu s uvažavanjem različitosti i koje smatraju da pojedinim narodima i vjerama nije mjesto u Evropi. Zagovornici tih politika, kazao je Džaferović, tvrde da je islam strano tkivo u Evropi, iako je on na evropskom tlu prisutan duže od hiljadu godina.

Naglasio je da danas, kada se ponovo bude rasizam, antisemitizam i islamofobija, svi moraju biti jedinstveni u zaštiti temeljnih vrijednosti bez kojih Evropa nikada ne bi bila ono što je. Predložit će tako u međuvremenu izabranom novom predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku da se pokrene rasprava o položaju islama u Evropskoj uniji.

Osvrnuo se i na problem migrantske krize.

‘Zaštita granica ne mora značiti kršenje ljudskih prava jer će doći vrijeme u kojem će oni koji to rade morati položiti račune’, istaknuo je, dodavši da nema solidarnost prema BiH u ovom problemu, a BiH je pružila utočište brojnim migrantima i više nego neke stabilnije i bogatije zemlje. Iznio je stav da je politizacija migrantske krize unutar BiH ključni razlog zbog kojeg se migrantska kriza pretvara u humanitarnu krizu.

Upozorio je da se BiH suočava s nedostatkom solidarnosti s migranatima, kao i da je u srži te nesolidarnosti namjera da se ovo pitanje iskoristi za dokazivanje kako je BiH nemoguća država, ali i za koketiranje s islamofobijom.

Također se požalio na to što Hrvati i Srbi u BIH ne žele dijeliti teret migrantske krize koji je unutar te države pao na područja u kojima većinom žive Bošnjaci. Zato je BiH potrebna snažnija podrška Evropske unije, ne samo finansijska i tehnička, već i politička.

Govoreći o odnosima sa susjednim zemljama, istaknuo je da BiH želi dobre odnose te jačanje ekonomskih, saobraćajnih i drugih veza, a ti odnosi trebaju se zasnivati na principima reciprociteta i međusobnog uvažavanja.

‘Međudržavni sporovi i otvorena pitanja, uključujući pitanje granica, mogu se i moraju rješavati isključivo u skladu s principima međunarodnog prava. BiH nema, niti je ikada imala bilo kakve pretenzije prema susjedima. Od susjeda očekujemo isti odnos prema nama’, kazao je.

Kazao je da je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine imala ključno značenje za jačanje mira i stabilnosti u BiH i regiji, kao i da je evropski put bio i ostao nezamjenjiv okvir za provođenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi u BiH.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock