Dogovorom u Predsjedništvu BiH Dragan Čović je POTPUNO PORAŽEN

0
2

Promjene Izbornog zakona prema željama Dragana Čovića se, prema svim dostupnim informacijama, tokom pregovora članova Predsjedništva BiH nisu ni pomenule. Predsjednik HDZ-a BiH je ostao po strani iz završnice pregovora, a politička pozicija Željka Komšića dobila je potpuno novu dimenziju.

Kada je već postalo jasno da novog saziva Vijeća ministara neće biti bez dokumenta kojim se preciziraju naredni koraci na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO savezu, Dragan Čović je sredinom novembra predstavio i “svoj uslov” za formiranje vlasti. Naravno, radilo se promjeni Izbornog zakona, na kojem već dugo godina insistira.

Nema sumnje da je razlog Čovićevog “uslova” bilo jačanje pregovaračke pozicije Milorada Dodika koja je do tada bila uveliko oslabljena, a utjecaj međunarodne zajednice koja se u novembru intenzivirala predstavljala je još jedan motiv Čoviću da ispostavi i svoje uslove.

Sada, dan nakon dogovora tri člana Predsjedništva BiH o uspostavi novog saziva Vijeća ministara i donošena odluke da se u sjedište NATO-a pošalje Program reformi, Dragana Čovića, osim jedne čestitke povodom dogovora, u javnosti nema.

Uprkos trudu portala pod kontrolom HDZ-a da jučerašnji dogovor u Predsjedništvu BiH predstave kao Čovićevu pobjedu, takva vrsta analiza izgleda vrlo jalovo.

Promjene Izbornog zakona prema željama Dragana Čovića se, prema svim dostupnim informacijama, tokom pregovora članova Predsjedništva BiH nisu ni pomenule. Predsjednik HDZ-a BiH je ostao po strani iz završnice pregovora, a politička pozicija Željka Komšića dobila je potpuno novu dimenziju. Svi koji su skoro donedavno dovodili u pitanje značaj pobjede na izborima i Komšićevo prisustvo u Predsjedništvu BiH sada ostavljaju dojam ne samo neupućenih ljudi u političke prilike u državi, već i izrazito zlonamjernih po interese BiH.

Izvanredne reakcije međunarodnih krugova na sporazum postignut u Predsjedništvu BiH garancija je i njihove dalje podrške u provođenju zacrtanih ciljeva, među kojima, kako smo istakli, nema izbornog zakona. Svaki mogući pokušaj Dragana Čovića da u budućnosti ispostavi Izboni zakon kao razlog blokade funkcionisanja zakonodavne i izvršne vlasti, što realno i može učiniti, označilo bi ga u domaćim i međunarodnom krugovima kao izrazitog krivca.

Budući da ni Milorad Dodik, koji ima dosta jaču ustavnu poziciju, nije mogao ustrajati u svojim zahtjevima, nema sumnje da predsjednik HDZ-a neće imati snage za bilo kakve opstrukcije. Posljednjim aktivnostima Čović je ostavio dojam političara koji blefira u nastojanju da zadrži privid značaja svoje političke uloge.

Izvor: slobodna-bosna.ba