DODIKOV OMILJENI TAJKUN U CENTRU SKANDALA: Njegova firma državi duguje 14 miliona maraka, a evo šta je sad uradio… - BH-Magazin
Vijesti

DODIKOV OMILJENI TAJKUN U CENTRU SKANDALA: Njegova firma državi duguje 14 miliona maraka, a evo šta je sad uradio…

Osnovni sud u Trebinju odobrio je upis Fondacije “Rodoljub Drašković – Gimnazija Trebinje”, sa svojstvom pravnog lica, u Jedinstveni registar udruženja i fondacija.

Sjedište Fondacije je u Gradu sunca, koji je Drašković takođe izgradio u Trebinju.

„Osnovni ciljevi i djelatnosti su: izgradnja zgrade gimnazije u gradu Trebinju i preduzimanje neophodnih aktivnosti s ciljem da nakon izgradnje zgrade gimnazije Hercegovina postane centar obrazovanja, sporta i kulture 21. vijeka. Gimnazija će biti izgrađena i opremljena po najvećim svjetskim standardima“, navedeno je iz trebinjskog suda.

Ukupan poreski dug Draškovićevog preduzeća „Swisslion Industrija alata“ je 14,1 milion maraka, zaključno sa septembrom ove godine.

Zakon o poreskom postupku RS kaže da Poreska uprava „neće dodijeliti jedinstveni identifikacioni broj (JIB) pravnom i fizičkom licu u osnivanju, čiji je osnivač pravno ili fizičko lice ili njihova povezana lica koja imaju dospjele, a neizmirene poreske obaveze“.

To nije bila prepreka da Draškoviću bude dozvoljeno osnivanje Fondacije.

Vlada je do sada u nekoliko navrata izlazila u susret njegovom preduzeću i odgađala im plaćanje dospjelih obaveza.

Skupština akcionara „Swisslion Group“ Novi Sad prije dvije godine je donijela odluku da Republici Srpskoj bez naknade pokloni svoje akcije u preduzeću „Swisslion industrija alata“ Trebinje.

Vlasnik IAT se na taj korak odlučio, kako je naveo, ogorčen zbog toga što nije ispunjen dogovor da se milionski poreski dug preduzeća konvertuje u kapital, otpiše ili proglasi stečajni postupak, a u Ministarstvu industrije ranije su rekli da Vlada tu ponudu nije razmatrala.

Odbornici istočnohercegovačkih skupština i grada Trebinja donijeli su u avgustu odluku o proglašenju Rodoljuba Draškovića za počasnog kneza Hercegovine, kada je on i najavio izgradnju nove gimnazije u Trebinju, piše Capital.

Back to top button

Adblock Detected

Naša web stranica živi od oglašavanja. Da bismo u budućnosti pravilno prikazivali naš sadržaj, deaktivirajte Adblock