Vijesti

DODIK SE PERE KABAŠOM: “Dokument koji sam potpisao pokazuje da nema aktivacije MAP-a, za NATO potrebna nova odluka”

Čelnici SNSD-a danas su u Banjaluci razmatrali aktuelnu političku situaciju u BiH s fokusom na formiranje vlasti nakon odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta, novinarima se predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Izvršni komitet SNSD-a prihvatio je Informaciju o Planu reformi u BiH, koju sam im dostavio, te zaključio da je veoma važno da ovaj dokument potvrđuje da BiH ne ide u članstvo u NATO-u, odnosno da ne prejudicira članstvo u ovom vojnom savezu”, rekao je Dodik, prenose Vijesti.ba.

Kako je istakao, ovim je odblokirano imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

“To treba učiniti u što je moguće kraćem roku”, naglasio je Dodik, te dodao da se 4. ili 5. decembra očekuje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi Tegeltija trebalo da bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodik je izrazio nadu da će do Nove godine biti okončan proces imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

On je najavio da će zajedno sa koalicionim partnerima pripremiti sveobuhvatnu i kompletnu informaciju u vezi sa sistemom odbrane i Planom reformi u BiH, koja će biti predočena Narodnoj skupštini RS, kada dokument koje je usvojilo Predsjedništvo BiH bude aktivan, odnosno kada se okončna proces imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Plan reformi u BiH nije u suprotnosti sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti NSRS. Zahvalan sam bošnjačkim političarima što je u tom dokumentu potvrđeno da ako nema volje RS i Srba, nema ni članstva u NATO-u. Dakle, nema prejudiciranja članstva i za to je potrebna nova odluka nadležnih institucija”, rekao je Dodik.

On je poručio kako dokument koje je Predsjedništvo BiH usvojilo ne znači ANP, dodavši da “nema aktivacije MAP-a”.

“RS je vraćena kao faktor odlučivanja. Vojna neutralnost nije upitna”, kategoričan je Dodik.

Uskoro opširnije…

(slobodna-bosna.ba)

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt